Gårdsbutiker och närodlat på Gotland

Måsten på Gotland är inte bara att besöka stränder och raukområden, utan även de många gårdsbutikerna som finns på ön. På Gotland kan du äta fina närproducerade matvaror och besöka platser kopplat till odling, förädling och levande jordbruksbygd.

Norrbys Museigård

I Väte, ungefär 2,5 mil söder om Visby ligger Norrbys museigård, Gotlands enda kulturreservat. Här kan du uppleva en bevarad gårdsmiljö som den såg ut på 1930-talet. Hela gårdsmiljön är intakt och interiört orörd. I trädgårdslandet odlas tidstypiska grönsaker. Sommartid finns grisar, höns, kaniner och lamm.

Det här är ett roligt utflyktsmål att göra på Gotland med barn. De unga har möjlighet att klä ut sig i tidstypiska kläder och prova på sysslor som att byka tvätt och karda ull. I det gamla magasinet finns ett kafé där du förutom fika också kan köpa bland annat mjöl från kvarnen och honung från gårdens bin.

Läs mer om Norrbys på: www.gotlandsmuseum.se

Missa inte alla gårdsbutiker, när du är på utflykt på Gotland.

Handla nästgårds

Missa inte alla gårdsbutiker när du är på utflykt på Gotland. Där kan man köpa produkter direkt från källan utan mellanhänder. Ofta är butiken obemannad, men som besökare kan du ändå handla det du vill och swisha betalningen, alternativt lämna pengar.

Gårdsbutikerna är och en viktig påminnelse om var våra livsmedel kommer från. De är också en viktig inkomstkälla för många producenter. 

Gårdsbutiken kommer till stan

Reko-ring Visby bygger på en enkel idé. På gruppens Facebooksida har konsumenter möjlighet att bli medlemmar och sedan beställa livsmedel direkt från de producenter som annonserar med aktuellt utbud.

Köpare och producenter möts sedan på bestämda tider i Visby. Du som konsument får tillgång till närodlade livsmedel av hög kvalitet och får möjlighet att träffa producenten.

En annan smart sak är att leverantören redan i förväg vet hur mycket som behöver levereras och kan ta med precis så mycket som är beställt. Hållbart och smidigt. Är du intresserad? Sök efter ”Reko-ring Visby” på Facebook.

Här utvecklas framtidens jordbruk

Hallfreda Gård i Follingbo drivs av Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. På gården bedrivs forskning och utveckling i samarbete med Hushållningssällskapet med syfte att stötta jordbruket på Gotland och i övriga Sverige. Man testar nya sorters grödor och gör försök med gamla sädesslag som dinkel.

En annan spännande forskning som pågår i samarbete med KTH är utforska nyttan med att använda släke som gödningsmedel. Släke är det gotländska ordet för tång och sjögräs som flutit i land på Gotlands stränder och som traditionellt använts som gödsel på åkrarna.

Hållbarhet är ett genomgående tema för arbetet på gården. Besök den gärna när du har vägarna förbi, eller när du klurar över vad ni ska göra på er semester påGotland.

Text: Henrik Berglöf   Foto: Norrbys Museigård, Josef Anderberg och Linda Runarsdottir