Bergmancenter

Letar du efter någonting att göra på Fårö i sommar? Vad sägs om fem dagar fyllda av film, samtal, teater, musik, föreläsningar och spännande gäster? Bergmanveckan är en årlig festival, ägnat åt Ingmar Bergman och hans konstnärskap.

Bergmancenter

Utgångspunkten för Bergmanveckan är Bergmancenter som skapades 2011. Det är en svensk kulturinstitution som bedriver verksamhet på Fårö med anknytning till Ingmar Bergmans konstnärskap.

Tanken är att Bergmancenter ska vara en naturlig utgångspunkt för olika konstnärliga aktiviteter och en dynamisk mötesplats för besökare, konstnärer, forskare och studenter.

Bergmancenter på Fårö har öppet varje dag sommartid och här finns utställningar, biograf, bibliotek och skaparverkstad för barn och ungdomar. Café Smultronstället serverar fika och lunch som du kan njuta av på en stor uteservering med utsikt över havet.

Bergmanfestivalen

Ingmar Bergman skapade på sin tid ett kreativt universum, med ett myller av begåvade och uppskattade medarbetare, svenska och internationella konstnärer och kulturpersonligheter. 

Bergman har påverkat och fortsätter att inspirera filmare, dramatiker, konstnärer och musiker. 

Till festivalen kommer aktuella filmskapare och kreatörer som håller i föreläsningar och bjuder in till samtal om olika ämnen inom filmkonsten. Det är ett spännande evenemang som lockar många.

Varje dag under festivalen sker filmvisningar med både aktuella filmer och Bergmanfilmer på olika platser runt om på Fårö, ofta kombinerat med samtal eller musik. En av platserna är Bermans egen bio vid Dämba som var hans hem. Under veckan arrangeras även Bergmansafaris med buss eller cykel där du får se hans privata hem och inspelningsplatser som använts i hans filmer.

Under 2014 utsågs Bergmancenter på Fårö till filmiskt världsarv. European Film Academy (EFA) beslutade att utdela utmärkelsen ”Treasures of European Film Culture” till Bergmancenter som en av de första platserna i Europa. Utmärkelsen delas ut till platser med historiskt värde inom europeisk filmkonst, för att dessa ska bevaras för kommande generationer.