Praktisk guide för besökare

Hur tar du dig bäst runt på ön och vad behöver du tänka på när du är ute i naturen? I denna praktiska och snabba guide hittar du tipsen du behöver för att planera inför din vistelse på Gotland.

Ta dig runt på Gotland

Kollektivtrafiken kan ta dig över hela ön året runt. Tidtabeller och biljetter finns att hitta i appen Gotlands Kollektivtrafik.

Fåröfärjan avgår från Fårösund året runt. Resan tar cirka sex minuter och du åker helt kostnadsfritt.

Cykel är ett bra färdmedel för att ta sig runt på Gotland. Bilfria cykelvägar går från Visby till både Klintehamn och Lummelunda. Vill du hyra cyklar kan du göra det på någon av öns cykeluthyrningar.

Ut i naturen

Gotland har en unik natur och inte mindre än 147 naturreservat som du kan ta del av under din vistelse. Men tänk på att värna om naturen.

Var du än befinner dig på ön har du aldrig mer än två och en halv mil till havet. Men den badsugne bör också tänka på säkerheten. På många badställen går en pallkant ute i vattnet som innebär att bottnen slutar tvärt och sträcker sig djupt. Tänk också på att vattnet kan vara strömt.

Tätorterna på Gotland

Visby är den största tätorten på Gotland med omkring 26 000 invånare och har ett omfattande näringsliv och serviceutbud.

Men även Hemse, Slite och Klinte är tätorter och större samhällen med butiker och matställen. I Slite och Hemse finns även systembolag.

En levande landsbygd

Den gotländska landsbygden gömmer många smultronställen och du som färdas längs med de slingrande landsvägarna uppmanas att hålla ögonen öppna för loppisskyltar, gårdsbutiker och andra lokala skatter.

I de många socknarna på ön finns starka lokala krafter och många vurmar för socknen de bor och verkar i. Den lokala kraften bidrar till att Gotland har en levande landsbygd.