En traditions­­rik smak av Gotland

Som turist på Gotland kan du ta del av den lokala matkulturen. På Gotland handlar mycket om att ta tillvara råvarorna som finns i vår närhet. Öns milda, soliga klimat lämpar sig också väl för att odla sådant som annars förknippas med produktion på sydligare breddgrader som vindruvor, mullbär och fikon. En semester på Gotland är en välsmakande upplevelse.

Kulturgrödor har fått en renässans

Från början var människorna på Gotland i huvudsak fiskare och säljägare, men så småningom utvecklades odlingen till det centrala. Under senare tid har intresset för gamla, klassiska råvaror tagit fart. Som linser eller uråldriga spannmål som återupptäckts. Medvetenheten kring klimatet och nyfikenheten på nya, nyttiga livsmedel gör att många idag vill äta mindre kött och mer protein från linser och bönor. Linser är fiffiga livsmedel som tar upp kväve direkt ur luften. Behovet av gödsling minskar och dessutom är linser relativt tåliga mot torka och väderväxlingar.

Den proteinrika Gotlandslinsen som odlas på gården Mickelgårds i När har en pastellrosa ton och en lite nötig smak och en konsistens som är mycket fastare än många andra linser. Den här lilla godbiten dyker upp på allt fler restauranger och i butiker – även utanför Gotland. 

Uråldriga och nyttiga vetesorter

I Norden har vetesorterna enkorn, emmer och spelt odlats sedan stenåldern. Under brons- och järnåldrarna tillkom även korn, ”vanligt” vete och råg. Odlingen av de gamla spannmålssorterna verkar ha upphört under vikingatiden, men i slutet av 1960-talet upptäckte man att de fortfarande odlades i Ardre på Gotland. Nu odlas spannmålssorterna på allt fler gotländska åkrar. De är väl anpassade för det gotländska odlingsklimatet och är laddade med vitaminer och mineraler.
Gotländskt kulturspannmål i form av lokalt producerad pasta finns att avnjuta på bland annat restaurang Lindgården, Gåsemora Gårdskrog, Hotel Stelor och Lilla Bjers. På Three Pheasants Boutique Bed & Breakfast kan du själv lära dig att laga en äkta napolitansk pizza, fast med råvaror från Gotland och deg gjord av lokalt kulturspannmål.

Gotländska ägg finns över hela Sverige

Människan lär ha haft höns som husdjur och sällskap i runt 5 000 år. Svensk lagstiftning är hårdast i Europa när det gäller hönsfoder, så att vi som äggätare slipper antibiotika, kadavermjöl, syntetiska färgämnen och hormoner i maten. 

Gotland är inget undantag när det kommer till äggproduktion och den lokala aktören Gotlandsägg samarbetar med lokala gårdar på ön som levererar ägg från frigående höns. 

Ibland förekommer det fullt godkända ägg som kanske har en minimal spricka. Då skickar Gotlandsägg dem till en matfabrik i Tingstäde där de används för att laga pannkakor, plättar och raggmunkar. Trasiga ägg används i tillverkningen av biogas.

Visste du förresten att vita höns värper vita ägg och bruna höns värper bruna ägg? Skalets färg påverkar inte äggets smak eller sammansättning det minsta.

En semester på Gotland är en välsmakande upplevelse.

Bagerier med anor

Det lilla familjeföretaget Espegards i Ljugarn bakar och levererar bröd alla veckans dagar. I den idylliska orten Ljugarn på sydöstra Gotland driver man konditori med goda mackor, wienerbröd, bullar och andra smaskigheter. Här köar turister och bofasta från morgon till kväll för att få äta gott och stötta sitt favoritkafé. Här bakar man med naturliga råvaror och smaken i fokus.

Prisbelönta buffégurkor 

Bland grönsaker och örter i Växthuset i Slite växer friskt gröna gurkor. Många av gurkorna hamnar hos Gutö delikatesser, som lägger in dem och gör dem till små finesser som bland annat är mäkta populära tillsammans med den svenska klassikern köttbullar. Buffégurkan, som belönats med både guld och silver i ”SM i mathantverk”, är en tunt skivad gurka, med hackad lök och paprika i en sötsyrlig lag, fri från konserveringsmedel och tillsatser. 

Att lägga in gurkor, enligt gamla husmorsrecept med ättika, socker och vatten, blev vanligt efter första världskriget. Hållbarheten blir suverän. Smaken likaså. 

Potatis till Nobelfesten

Gotlands klimat och jordmån med hög kalkhalt lämpar sig förträffligt väl för att odla potatis. Stora Tollby gård i Fole är specialister på olika sorters potatis och andra smakliga grödor, som sparris, majs, rotfrukter, lök, bönor och mycket annat. Härifrån kommer också potatisar som serveras på Nobelmiddagen. 

På gården odlas 23 olika sorters matpotatis, som har olika egenskaper och skördas under olika delar av sommaren och hösten. Året om säljer man potatis till storkök, grossister, restauranger, och konsumenter runt om i Sverige. 

För att säkra vattentillgången har Stora Tollby grävt enorma bevattningsdammar, där regn och smältande snö blir till rejäla vattenmagasin. Dammarna samlar även upp vatten och näringsämnen, som annars skulle slussas rätt ut i Östersjön. Fåglar häckar och rastar och insekter frodas i de våtmarksområden gården skapat med dammbyggena.

Ät lokalt – även på resan hit

De lokala företagen som håller orten och samhället vid liv är en viktig länk i Gotlands näringslivskedja. De är även en viktig del i Destination Gotlands matfilosofi. Så när du reser till Gotlands för din semester får du förstklassig och god mat ombord som dessutom är närproducerad. Hamburgerbröd från Espegards bageri, ägg från Gotlandsägg, linser från Mickelgårds, gurka från Gutö Delikatesser och potatis från Stora Tollby serveras i skeppsrestaurangerna.