Outdoor

5 vackra vandringsleder på Gotland

|Fem av Gotlands vackraste vandringsleder|Fem av Gotlands vackraste vandringsleder

På Gotland finns många vandringsleder som bjuder på ett vackert gotländskt sceneri; bland annat karga kuster, fiskelägen, stränder, lummiga ängen och raukar. Så vill du ha en lagom utmanande sak att göra på Gotland: Dra på dig vandringskängorna och bege dig ut i naturen för att upptäcka ännu mer av ön. Med rätt utrustning och planering kan du njuta av vandringslederna året runt – en enkel och härlig aktivitet på din semester!

Stenkusten

Den vackra stenkusten går från Bläse till Ar på Norra Gotland. När du vandrar kommer du bland annat att mötas av härliga kalkstensvägar, fiskelägen och klapperstensstränder. Längs vägen kan du till exempel stanna till vid Bläse Kalkbruksmuseum och det fotografivänliga Graustäde fiskeläge.

När du vandrar kommer du bland annat att mötas av härliga kalkstensvägar, fiskelägen och klapperstensstränder.

Klintkustlinjen

Längs nordvästra kusten är Klintkustlinjen på väg att dras – ett projekt som styrs av Länsstyrelsen på Gotland. Längs den tilltänkta leden kan du vandra i hela fem mil – utmed Brucebo och fågelskyddsområdet Skansudde, förbi Själsöån där du har möjlighet att se lekande öringar på hösten, ända upp till Kappelshamn. Under ledens gång kommer du att passera tio naturreservat och skiftande gotländsk natur och sevärdheter av olika slag.

Grogarnsberget

Ta dig runt Grogarnsberget på östra Gotland – en 30 meter hög bergsklint som även är ett naturreservat. Här vandrar du bland mäktig gotländsk utsikt och skiftande häll- och alvarmark. I norr, vid udden Grogarnshuvud finns resterna av Gotlands näst största fornborg – som troligtvis byggdes redan på järnåldern. Stanna även till en stund i den fina fiskehamnen Herrvik när du ändå är i området.

Ekstakusten

En av södra Gotlands vackraste kuststräckor bjuder på fyra kilometer av knotiga martallar, sceniska klapperstensstränder och lilla och stora Karlsö i blickfånget. Du kommer även att passera fiskelägena Djupvik och Kronvall under din vandring, vilka är två platser som är värda att stanna till på. Om kvällarna speglar havet de färgsprakande solnedgångarna.

Pilgrimsleden

Pilgrimsleden på Gotland går traditionellt från S:t Olofsholm på nordöstra Gotland till ruinerna av Solberga kloster i Visby. Sträckan tar ungefär två dagar att gå och du väljer själv var du vill stanna och övernatta. Utmed rutten har du möjlighet att se allt från kust och ängen till fornlämningar och några av Gotlands 92 medeltida kyrkor.

Kartor och information finns på Visby stifts kansli, i Visby domkyrka, i kapellet vid S:t Olofsholm och i de kyrkor som leden passerar. Du kan också ladda ner karta och folder på Visby Stifts hemsida. Ett annat tips är att kontakta Turistbyrån på Gotland. Kom ihåg att ha med dig det du vill äta och dricka – lite som en fjällvandring. Packa ner en karta, varma kläder och bra skor. 

Prenumerera på Gotland

Signa upp på nyhets­brevet!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration och erbjudanden direkt i din inkorg.

Fyll i din mejladress så missar du inget:

    Andra har också läst

    |

    Outdoor

    Cykla och vandra på Gotland

    Med vackra vandringsleder och mängder av rutter för cykling längs den 80 mil långa kusten är Gotland drömmen för friluftsälskaren. Här är tipsen för dig som vill cykla och vandra på Gotland.