Mat & dryck

Gotlands kulinariska höjdpunkter

||

Gotland är en kulinarisk plats året runt. Det är många som till och med hävdar att det är just under hösten och våren som du kan vara med om de bästa smakerna på ön. Efter att sensommarvärmen i augusti sakta börjar släppa och lugnet efter de hektiska sommarmånaderna drar fram, börjar säsongen för färgstarka smakupplevelser.

Terroir kallas det samband som finns mellan klimatet och jordmånen som är särskilt speciell på ön. Kanske inspireras du att laga något nytt – eller så låter du kockarna visa sitt skickliga hantverk.

Tryffeln – Det gotländska guldet

Visste du att det finns tryffel på Gotland? Det är faktiskt så att den gotländska delikatessen har tillägnats en helt egen månad. Gotlands Tryffelmånad startar i mitten av oktober och avslutas med Tryffelfestivalen den 17–19 november. Under den här perioden stoltserar tryffeln på många av öns restauranger, inte minst på Smakrike Krog och Logi i Ljugarn.

Varje år anordnar Smakrike tillsammans med företaget Gotlandstryffel en tryffelsafari. Deltagarnas jakt på det gotländska guldet leds av en tryffelhund och avslutas på restaurangen. Menyn består då av ett stort antal rätter där allt arrangeras efter tryffelns karaktäristiska smak.

Skördefestival

Den årliga folkfesten som hyllar gotländska dofter, smaker och traditioner. Första veckan i september firas varje år öns skördetid, vilket är ett perfekt tillfälle att lära känna hela kedjan från jord till bord – och vilka det är som jobbar med allt från livsmedelsproduktion till det kulinariska utbudet på ön. Eftersom skördefestivalen särskilt välkomnar barn och unga, finns många möjligheter att bland annat träffa djur och lära sig mer under aktiviteter och olika utställningar.

Läs mer om evenemanget

Långmyre Vineri

På Gotlands södra kust kan du uppleva en liten del av det gotländska Italien. På vingården Långmyre Vineri växer druvorna från 26 000 vinplantor sedan 2018. För att passa det nordiska klimatet har en korsning mellan vilda och traditionella vin- druvor planterats, där korsningen tagits fram i norra Italien. Odlingen består av fem olika sorters druvor, två blå och tre gröna.

Långmyre Vineri är en KRAV-certifierad vingård som erbjuder både rundvandring på gården och snabbkurser i vinmakeri. I snabbkursen får du dessutom ett smakprov från ett av gårdens egna viner.

Läs mer om Långmyre Vineri och dess viner

Prenumerera på Gotland

Signa upp på nyhets­brevet!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration och erbjudanden direkt i din inkorg.

Fyll i din mejladress så missar du inget:

    Andra har också läst