Outdoor

Topp 10 saker att göra på Gotland

|

På Gotland är guldkornen många och vyerna storslagna. Den här ultimata guiden för dig som tycker om att utforska och funderar på vad som finns att göra på Gotland – oavsett om du är en återkommande besökare eller reser till Gotland för första gången.

Stränder på ön

Det gotländska kustlandskapet bjuder in till strandhäng av alla sorter. Vare sig du är ute efter att koppla av på en mjuk och finkornig sandstrand, bada från någon av öns bryggor eller ta del av folkfesten finns rätt strand för dig.

Botaniska trädgården

Innanför Visby ringmur, ett stenkast från strandpromenaden, ligger Botaniska trädgården som anlades 1855. Här växer många för Sverige ovanliga växter – däribland tulpanträd, kejsarträd och näsduksträd.

Visby innerstad

Längs kullerstensgatorna i Visby innerstad befinner du dig mitt i stadens historia då du vandrar omkring bland kyrkoruiner och medeltida trappgavelhus. Visby är därtill en levande stad med ett stort utbud av kaféer, restauranger och shopping.

Roadtrip på Gotland

Det finns mycket att ta del av på Gotland och en roadtrip är ett bra sätt att utforska lokala hantverksbutiker, kulinariska smaker och naturupplevelser. Passa på att stanna till vid någon av öns restauranger, till exempel vid Katthammarsviks Rökeri eller restaurangen på Djupvik Hotel.

Vandra längs kusten

På Gotland är en kustvandring aldrig långt bort. Det finns många vägar, leder och stigar som tar dig längs med havet eller in mot land, förbi naturområden och medeltida kyrkor. Dessutom finns det längs kusten nästan 200 unika fiskelägen att besöka och ta en paus vid.

Rauksafari på Fårö

Nordost om Gotland ligger Fårö, en plats där raukar tornar upp sig ur havet och på land vid Digerhuvud, Langhammars och i Gamle Hamn. Gör en rauksafari och utforska de kända raukformationerna, som Kaffekannan och Langhammarsgubben.

Ekstakusten

I naturreservatet längs Ekstakusten kan du vandra på klappersten och bland barrträd formade av den hårda vinden. Längs kusten passerar du sevärdheter som Kronvalds fiskeläge och kustartilleriets gamla bunkrar, du har även utsikt mot Stora och Lilla Karlsö. Kusten bjuder dessutom på färgsprakande solnedgångar.

Fornsalen, Gotlands Museum

På Strandgatan i Visby innerstad kan du besöka Gotlands Fornsal – öns äldsta kulturhistoriska museum. Här kan du ta del av historiska föremål som gotländska bildstenar och Spillingskatten. Museets kunniga guider lotsar dig genom Gotlands historia. För de minsta finns barnutställningen Skepp & Skoj.

Gotska Sandön

Utforska Gotska Sandön, Gotlands nordligaste plats med sitt läge 37 kilometer norr om Fårö. Här kan du skymta både sälar och skåda fåglar och missa inte att besöka fyren och museet, beläget i Gotska Sandöns gamla skola. Gör en dagsutflykt eller boka en stuga intill Bredsand och övernatta.

Självplock efter säsong

Nyplockade solrosor på köksbordet i sommarstugan… Det gårdsnära landskapet förser ön med ett stort utbud av blommor, bär och grönsaker för självplock. Många gårdar har också gårdsbutiker att besöka där de säljer nyskördade råvaror som är i säsong.

Prenumerera på Gotland

Signa upp på nyhets­brevet!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration och erbjudanden direkt i din inkorg.

Fyll i din mejladress så missar du inget:

    Andra har också läst

    |

    Outdoor

    Cykla och vandra på Gotland

    Med vackra vandringsleder och mängder av rutter för cykling längs den 80 mil långa kusten är Gotland drömmen för friluftsälskaren. Här är tipsen för dig som vill cykla och vandra på Gotland.