Outdoor

7 favoriter – Stränder på Gotland

||

Sommaren 2020 bad Destination Gotland sina följare på Facebook att tipsa om sina favoritstränder. Över 50 platser namngavs och här presenterar vi de 7 favoritstränderna.

Klassiker

Sudersand

Gotlands vackraste strand, enligt många! Stranden är välbesökt på sommaren och det är inte svårt att förstå varför. En lång och bred kuststräcka med kritvit sand. För dig som inte bara vill ligga i en solstol hela dagen finns det aktiviteter för stora och små. Testa surfing, ta en behaglig massage eller njut av en härlig middag.

Tofta

Ett populärt sommarställe för barnfamiljer och ungdomar. Tofta strand lockar med beachclub, strandbar, restauranger och glass i stora lass. Här kan du passa på att lira lite volleyboll med den heta sanden under fotsulorna eller lösa korsord i solstolen. På sommaren tar du dig enkelt hit med buss 10 från Visby.

Värda en omväg

Sandviken

Sandstrand belägen mitt i ett vackert naturreservat. En promenad ut på udden tar dig till en liten fiskbutik, perfekt för att köpa med kvällens middag hem efter en lång och solig dag på stranden. För dig som är morgonpigg är detta den ultimata stranden att bevittna en fängslande soluppgång på.

Nisseviken

Det klockrena valet om du är ute efter en barnvänlig strand på södra Gotland. En lite mindre sandstrand med gott om gräsplättar för dig som inte är så förtjust i tanken på sand överallt. En lång brygga sträcker sig ut i vattnet och här sägs det att du hittar Gotlands varmaste badvatten. Under sommaren är restaurang Nisseviken öppen, en mysig gotländsk beachbar.

Smöjen

På den här något avskilda udden utanför Kyllaj har industrin lämnat arenan sedan länge. Numer är det öppet för allmänheten och du kan bada i djupa kalkbrott. Eller så väljer du ett dopp i havet på badstranden med grovkornig sand. Kommer du med liten båt kan du lägga till vid den gamla utskeppningspiren.

Ljugarn

Ljugarns badort har drömläget och har varit ett älskat semestermål för många sedan slutet av 1800-talet. Sandstranden är flera kilometer lång och ligger bara ett stenkast från samhällets caféer och restauranger. Ljugarn är även en attraktiv plats för surfare.

Norsta Aurar

Inte långt ifrån Sudersand hittar du ytterligare en pärla till strand. Karaktäriserad av sin finkorniga sand och de vildvuxna sanddynerna är Norsta Auren en oas för dig som söker lugnet. Lika roingivande en varm sommardag som en kylig vinterdag. Passa på att gå en promenad längs strandbrynet och nå ända fram till Fårö fyr.

Prenumerera på Gotland

Signa upp på nyhets­brevet!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration och erbjudanden direkt i din inkorg.

Fyll i din mejladress så missar du inget:

    Andra har också läst

    |

    Outdoor

    Cykla och vandra på Gotland

    Med vackra vandringsleder och mängder av rutter för cykling längs den 80 mil långa kusten är Gotland drömmen för friluftsälskaren. Här är tipsen för dig som vill cykla och vandra på Gotland.