Outdoor

Surfa på Gotland

|

Allt fler väljer att åka till Gotland för att surfa. Östersjöns glittrande vågor och friska vindar ger många möjligheter att göra något kul och utmana sig själv i kamp med elementen. På Gotland finns också många entusiaster som vet var, när och hur det är bäst läge för aktiviteterna. En av dessa fantaster har utvecklat en mycket användbar tjänst.

Vatten, vind och frisk luft

Runt Gotlands stränder och kuster syns allt fler som tampas med vatten, vågor och vind. Vindsurfingen har fått en renässans, kitesurfing är superhett och vågsurfingen sprider sig till nya platser och utövare. Dessutom dyker nyare sporter upp, som SUP – Stand Up Paddelboard. Gemensamt har de förstås vattnet, vinden och den friska luften. 

Ingenjören och surffantasten Peter Andersson har utvecklat tjänsten FindWind som blivit surfarens favoritverktyg för att hitta rätt surfplats för dagen. Under 1980-talet fick vindsurfingen en permanent plats i Peters hjärta och senare fastnade han även för vågsurfingen. Med flytten till Gotland fick hans ständiga längtan ut på vattnet bästa tänkbara förutsättningar.  

Gotland är perfekt för surfare 

– Ögonblicken då allt stämmer på surfbrädan ger en känsla av samtidigt lugn och eufori. Det är svårt att beskriva det på annat sätt, konstaterar Peter. Peter beskriver surfingen som en upplevelse där man är i samklang med naturen. Leendet som fastnar i ansiktet efter en blåsig dag på vattnet skrubbar man inte bort så lätt.  

– Här finns några av de allra bästa platserna i landet för vind-, kite- och vågsurfing. Gotland har stränder i alla väderstreck med lysande surfmöjligheter under stora delar av året, förklarar Peter. 

Om sommaren med högtryck och svaga vindar ger bra badväder, så ger våren och hösten många tillfällen för surfaren. Vinden är nyckeln. Men hur ska man veta vilken plats som är bäst för dagen? Vilka är de bästa stränderna? Peter insåg för länge sedan att väderinstitutens uppdateringar inte gav tillräckligt träffsäkra svar.

Gotland har stränder i alla väderstreck med lysande surfmöjligheter under stora delar av året.

Idén föddes i surfbussen 

Efter en lång surfdag på Fårö och Ekevikens strand drog sig Peter med vänner tillbaka till den gamla bussen för god mat, lite dryck och sammanfattning av dagens surfande. Tankarna snurrade.  

– Tänk om det fanns ett enklare sätt att välja rätt surfspot. Vädertjänster och andra källor kan avslöja hur mycket det blåser och i vilken riktning. Och vi vet ju var det är bra att surfa när det blåser åt ett visst håll. Att lägga ihop dem kan inte vara omöjligt. 

Peter började ta fram grunden till en helt ny tjänst som nu, efter ytterligare sex år av utveckling, används av tusentals surfare.

Gratis information om 627 platser 

Med hjälp av information från drygt femhundra väderstationer, lika många vindkraftverk och prognoser från nio vädertjänster kan FindWind presentera aktuella, framtida och historiska vind- och väderförhållanden vid ett stort antal platser. Platserna är noga utvalda av surfare och ökar ständigt i antal. Sverige och Danmark dominerar, men FindWind innehåller också platser för surfing i Norge, Frankrike, Finland och på Hawaii.

Tjänsten FindWind är gratis och numer går det även att se våghöjd och videor från flera hundra av FindWinds surfspots. 

– Att tjänsten är gratis och att vem som helst kan använda den är uppskattat. Eftersom det är en typ av ideellt arbete jag gör så kan jag också känna mig fri, utan krav på att utveckla annat än när jag själv har tid och lust, konstaterar Peter som har en vision: 

– Mer tid på vattnet för alla surfare. Och gärna fler surfare runt Gotland!

Sex gotländska surfspots du inte får missa 

Tofta/Gnisvärd – Tofta är klassisk mark för surfare. Ett måste. Innanför revet i Gnisvärd trivs många kitesurfare. 

Kovik – Populärt och naturskönt ställe, framförallt för kitesurfare. 

Sandviken – I mångas tycke ett av Sveriges bästa surfställen. 

Ekeviken – En av Fårös finaste platser för både badsugna och surfare. 

Nisseviken – Relativt långgrund sandstrand med öppet hav utanför. 

Faludden – Vilt och vackert med härliga strandängar. Stora delar av halvön är fågelskyddsområde med tillträdesförbud under vår/sommar och höst. 

Peters tips för en bättre surfupplevelse

 • Besök FindWind.se och hitta dagens bästa vindar. 
 • Surfa efter egen förmåga och med ett leende på läpparna.  
 • Använd sunt förnuft, kör och parkera på rätt ställen,  respektera regler, som rör exempelvis fågelskydd.  
 • Kom ihåg säkerheten – både för dig själv och andra surfare. Hjälm på! 
 • Prata med lokala surfare så får du tips och råd. Kom ihåg att ge badande och andra i vattnet företräde. 
 • Håll rent. Ta med ditt eget skräp och gärna det andra lämnat. 
 • Sist, men inte minst: ha kul!

Prenumerera på Gotland

Signa upp på nyhets­brevet!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration och erbjudanden direkt i din inkorg.

Fyll i din mejladress så missar du inget:

  Andra har också läst

  |

  Outdoor

  Cykla och vandra på Gotland

  Med vackra vandringsleder och mängder av rutter för cykling längs den 80 mil långa kusten är Gotland drömmen för friluftsälskaren. Här är tipsen för dig som vill cykla och vandra på Gotland.