Sommar

Sommar på Gotland – om du gillar historia

Gotland är en ö med djupa historiska rötter – alltså ett perfekt resmål för den som är nyfiken på det förflutna. Besök flertalet historiska platser och ta en tidsresa tillbaka till hur livet var här förr i tiden.

Vandringar och rundturer

Visst får man en rejäl dos av historisk vandring bara genom att strosa på de smala, kullerstensbelagda gatorna i Visbys gamla stad. Men tro det eller ej, det finns ännu mer att upptäcka.

 • Visbys Ringmur: Ta en promenad längs den medeltida ringmuren i Visby, en av Europas bäst bevarade stadsmurar, och låt dig transporteras tillbaka till medeltiden. Hela vägen runt är kantad av informationsskyltar som ger dig kunskap om alla torn och portar. Ta på dig dina skönaste skor och promenera hela varvet – kom tillbaka med ryggsäcken full av historia.
 • Visby Domkyrka: Upptäck Visbys ståtliga och vackra domkyrka, Sankta Maria, och fördjupa dig i dess snart 800-åriga historia med en lokal expert.
 • Fornsalen på Gotlands Museum: Här finns en imponerande samling av arkeologiska fynd och historiska artefakter – och möjligheten att vältra dig i kunskap om Gotlands rika historia, från stenåldern till medeltiden.
 • Lummelundagrottan: Ge dig ut på en guidad tur till Lummelundagrottan och upplev en fascinerande resa genom tid och geologi. Utforska de spektakulära kalkstensformationerna, upptäck arkeologiska fynd och låt dig förtrollas av den mystik som omger den här rentav drömska platsen.
 • Bergman Center: Ta en rundtur på Bergman Center på Fårö och lär dig mer om den legendariske filmskaparen Ingmar Bergman. Centret erbjuder utställningar, filmvisningar och guidade turer som ger en inblick i Bergmans liv och verk.
 • StoryTourist: Utforska Visby med hjälp av StoryTourist, en app som erbjuder digitala rundturer. Här kan du hänga med i interaktiva historier som tar dig genom stans historiska platser och spännande berättelser. Perfekt för den som vill hålla sitt eget tempo, spola tillbaka och lyssna om och om igen.

Historiska restauranger

I den gamla Hansestaden Visby finns självklart ställen som inte bara serverar mat – utan också bjuder på en smak av öns kulturella arv.

 • Lindgården: Njut av en måltid på Lindgården, en restaurang belägen i ett av Visbys äldsta hus. Här kan du avnjuta traditionella rätter i en atmosfär som andas historia och charm. Är du törstig finns en GT-bar på övervåningen.
 • Kapitelhusgården: Kapitelhusgården blomstrar som mest under Medeltidsveckan, men är öppen hela sommaren för dig som vill uppleva en tvättäkta tidsresa och prova på medeltida recept.

Kolla också in…

Sommar på Gotland – om du har barn

Sommar på Gotland – om du är kär

Vi må vara lite partiska, men det verkar onekligen som Gotland har allt. Den enda frågan som kvarstår är: hur ska du hinna med allting på en semester? Vi kan trösta dig med att Gotland – det är ett ställe man sällan åker till bara en gång. Varmt välkommen hit, och varmt välkommen tillbaka.

Boka din nästa resa här

Prenumerera på Gotland

Signa upp på nyhets­brevet!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration och erbjudanden direkt i din inkorg.

Fyll i din mejladress så missar du inget:

  Andra har också läst

  Sommar

  Medeltidsveckan på Gotland

  Har du någonsin drömt om att kliva rakt in i en medeltida saga? Under vecka 32 får du chansen att göra det på riktigt! Med över 50 000 besökare varje år och mer än 600 aktiviteter, är det inte förvånande att Medeltidsveckan i Visby har vuxit till att bli ett av Europas största och mest spektakulära medeltida evenemang.

  Sommar

  Partyveckan på Gotland

  När solen går ner över Gotland, börjar festen på allvar! Här är ett gäng hållplatser som är värda ett besök på er gotländska krogrunda, oavsett om ni tajmar in vecka 29 eller inte.