Mat & dryck

Tips – restau­ranger med havsutsikt

|

På Gotland finns det gott om havsnära restauranger med genomarbetade menyer och lokalproducerade råvaror.

Här finns många matproducenter av både grönsaker och kött som levererar direkt till restaurangerna och flera har dessutom egna gårdsbutiker där du själv kan handla lokala produkter. Här har vi gjort ett urval bland öns bästa restauranger med oslagbara utsikter eller närhet till hav, så att du kan maximera din upplevelse på Gotland.

Strands Veranda

I Visby hamn ligger Strands Veranda, bokstavligt talat precis vid havet. Det är Wisby Strands sommarkrog och dess närmaste granne är Kallbadhuset. Här är det ofta partystämning och underhållning hela kvällen, med uppfriskande sommardrinkar och en trendig à la carte-meny.

Matsalen

På Strandgatan ligger, passande nog, Strand Hotel och restaurangen Matsalen som har öppet året runt. Menyn består av klassiker och lokalen matchar verkligen maten. På fjärde våningen hittar du Matsalens takbar med utsikt över både staden och havet. Inget passar bättre för en drink eller lite bubbel innan middagen.

Creperie & Logi 

Älskar du Crepes och galetter måste du besöka Creperie & Logi mitt på Hästgatan. Goda fyllningar av alla sorter och fransk cider är deras specialitet. Framför det lilla charmiga huset finns en liten uteservering, men den större med utsikt över staden hittar du på baksidan. Öppet året runt för alla creplovers.

Isola Bella By the Sea 

Precis intill havet vid Snäck ligger Isola Bella By the Sea, restaurangen har öppet hela sommaren. Här kan både du och barnen njuta av det italienska köket med pasta och pizza. Vid Tofta strand hittar du systerkrogen Trattoria Bella, och inne i Visby ligger moderkrogen Isola Bella. Isola Bella i Visby har öppet året runt och sommartid öppnas en stor uteservering i trädgården.

Hotel Kokoloko 

På nyöppnade Hotel Kokoloko ovanför hamnen kan du njuta av härliga grillkvällar, minigolf eller svalkande dryck och tilltugg på takterassen. Vill du snarare hänga vid poolen finns förstås även bar med kalla rätter och barnmeny. Utsikt med solnedgång är garanterad på terrassen.

Krusmyntagården

Krusmyntagården ligger ett stenkast från havet strax norr om Visby. Öppet från påsk till september. Menyn har en stark gotländsk prägel och efter maten kan du strosa i deras lummiga örtagård. Köp gärna hem en kryddblandning från butiken.

Katthammarsviks Rökeri

Gillar du rökt fisk är Katthammarsviks Rökeri platsen för dig. Längst ut vid hamnen serveras du nyrökt flundra, lax och fisksoppa, ute eller inne med fin utsikt över viken.

Bruna dörren

Bruna dörren i Ljugarn har med sin karibiska touch blivit ett riktigt vattenhål för alla som gillar reggae, potatis och popgiss. Här finns dessutom glasskiosk, uthyrning av kajaker och SUP-brädor. Förutom alla goda potatisrätter finns även pizza, barnmeny och rökta räkor i restaurangen.

Solsidan

På en av Kneippbyns restauranger kan du njuta av långa sommarkvällar på terrassen och blicka ut över havet. Med lekplatsen intill och med en egen barnbuffé är Solsidan ett perfekt restaurangbesök att göra med barnen, här blir helt enkelt alla nöjda.

Majstregården

Letar du efter en restaurang på södra Gotland hittar du Majstregårdens café och restaurang i Sundre, med utsikt i tre väderstreck. Njut av saffranspannkaka eller prova en av husets klassiker – lammgryta. Att hitta rauken Hoburgsgubben är ett måste.

Lergrav Fisk & Café

Om du gillar nyrökt fisk och soliga bryggor kommer du att trivas i Lergravsviken på nordöstra Gotland. Här kan du passa på att köpa hem lokala produkter eller njuta av ett glas vin till de rökta räkorna och ljudet av vågor. Slår vädret om sitter du lika bra i båthuset eller den mysiga cafédelen.

Prenumerera på Gotland

Signa upp på nyhets­brevet!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration och erbjudanden direkt i din inkorg.

Fyll i din mejladress så missar du inget:

    Andra har också läst