Outdoor

Åk moped längs slingrande landsvägar

|En utflykt med moped på Gotland|En utflykt med moped på Gotland

En av alla som upptäckt mopedens många positiva egenskaper är Daniel Nährström. Hans vurmande för motorvelocipeder är dock inte villkorslöst: 

– För min del är det uteslutande svenska mopeder från sent 1950- och tidigt 1960-tal som gäller. De är lätta, smidiga och snygga. Stora, tyska mopeder med limpsadel är helt ointressanta.  

Daniels intresse för gamla mopeder var något som tog ny fart i och med att han rotade sig på Gotland. 

– Ett par gamla vänner var redan inne på spåret, så jag hakade på, förklarar Daniel.

Den vackra konsten att färdas

Att köra moped på slingrande kuststråk eller låta dig ledas bort längs dammiga avtagsvägar är något annat än att åka bil. Tempot är behagligare och närheten till omgivningen påtaglig. 

– Det är ett sätt att komma bort från en stressig vardag, lite av en verklighetsflykt. Samtidigt kommer du väldigt nära naturen. Det går inte så snabbt, så du hinner titta på saker, uppleva dofter och få andra intryck, allt ackompanjerat av en knattrande liten motor. Även om du åker med kompisar är du i din egen värld under färden, fri att låta tanken vandra utan att bli avbruten. Jag skulle nästan kalla det meditativt, menar Daniel.

Här ska du åka

En snabb blick på en Gotlandskarta visar ett härligt virrvarr av små krokiga vägar. Ett cykelparadis och ett moppeparadis. 

– Ja, Gotland är fullt av vägar som är perfekta för mopedåkning, utflykter och upplevelser. Man kan ju välja vägar och sträckor beroende på hur bekvämt man vill ha det, eller hur stötigt man tolererar att det blir, tipsar Daniel.  

Två av mopedist Nährströms favoriter är: 

Grogarnsberget – här är perfekt att stanna och fika och njuta av utsikten mot Östergarnsholm. Kaffe i packväskan är för övrigt lika viktigt som tändstiftsnyckel. Stenkusten på nordvästra sidan av Gotland är en annan härlig favorit.

Lättframkomligt på två hjul 

Även om väder och vind kan vara härdande under vissa perioder, så är mopedåkning en aktivitet som går bra under en stor del av året. Det gäller bara att du klär dig rätt. Fast, Daniels favoritsäsong är från maj till september.  

– Det är ofta härligt att åka längs kusten, men även inlandet är väldigt fint och bjuder ofta på behagligare väder. En av fördelarna med att åka moped är att du kommer fram på ställen där det inte är möjligt, eller svårt, att ta sig fram med bil.

En snabb blick på en Gotlandskarta visar ett härligt virrvarr av små krokiga vägar. Ett cykelparadis och ett moppeparadis.

Moped som upplevelse eller livsstil

Mopedupplevelserna på Gotlandsvägarna är en varm rekommendation, oavsett om du föredrar en fabriksny maskin med kromglans, eller det som Daniel gillar: 

– Jag anser att en moppe som är märkt av tidens tand är vacker. Som att man ser hur någon haft väskan med lunchlådan i gnidandes mot tanken, till och från jobbet i åratal, så att lacken är bortskavd. Rostnopprigt krom, sprucket konstläder… 

Var inte rädd, bli mopedist

Är du sugen på att utforska både ön och din egen personlighet med hjälp av två hjul och en liten motor, så ligger vägen öppen. Kom bara ihåg hjälm, trafikvett och själva njutningen. Och som Daniel säger:  

– En gammal trotjänare kan behöva en del omvårdnad innan den är driftsäker, men var inte rädd för att skruva lite. Facebook är ett utmärkt forum för mopedister, nya som gamla. I olika grupper kan du få teknikhjälp, tips och glada tillrop. Jag vill även slå ett slag för gruppen ”Mopedevent på Gotland” där man kan tipsa om och hitta mopedrelaterade evenemang, eller bara bjuda in fler till sin egen lilla åktur.


Välkommen till slingrande vägar och utflykter på två hjul

Få platser är så lämpliga för utflykter med moped som Gotland. För dig som letar efter frihet, ett sätt att ta dig runt ön i behagligt tempo på slingrande vägar är mopeden helt enkelt en perfekt lösning.


Prenumerera på Gotland

Signa upp på nyhets­brevet!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration och erbjudanden direkt i din inkorg.

Fyll i din mejladress så missar du inget:

    Andra har också läst

    |

    Outdoor

    Cykla och vandra på Gotland

    Med vackra vandringsleder och mängder av rutter för cykling längs den 80 mil långa kusten är Gotland drömmen för friluftsälskaren. Här är tipsen för dig som vill cykla och vandra på Gotland.