Konst & kultur

Medeltidsveckan firar 40 år

|

Ingen annanstans är medeltiden så nära som på Gotland och i Hansestaden Visby. Här finns över 100 medeltida kyrkor och ruiner. Innerstaden omgärdas av en ringmur med tinnar och torn, gamla gränder och packhus med trappstensgavlar. Denna omgivning är scenen för Medeltidsveckan som tar dig 700 år bakåt i tiden. Med medeltida marknader, tornerspel, bågskyttetävlingar, gyckel och ruinföreställningar blir tidsresan komplett. Medeltidsveckan har vunnit stora turismpriset, blivit Årets turistmål och i 40 år lockat hundratusentals besökare från många av Jordens hörn. 

Marknad och magi

Medeltidsveckan är för många årets största händelse, och människor vallfärdar över land och rike för att uppleva magin under vecka 32 på Gotland.

Marknaden bjuder på mat och dryck från en annan tid. Vildsvin grillas och pannkakor snurras i luften, och den söta doften från kanderade äpplen och brända mandlar sprider sig över området.

På marknaden kan du även köpa nya hosor eller vadmalskläder, höra hamrandet från svartsmeder som tillverkar verktyg och vapen eller pröva på bågskytte och kast med yxa. Många hantverkare tillverkar och bjuder ut sina varor av trä, silver och skinn och du får gärna pruta om du vågar.

Gyckel, tornerspel och bågskyttar

Programmet brukar innehålla upp till 600 evenemang av alla storlekar och slag, det är bara att välja och vraka. Fyll på informationsbanken med spännande kurser och föreläsningar eller roas av sagor, historier, gyckel och musikföreställningar för både vuxna och barn.

På strandgärdet norr om ringmuren kan du uppleva Tornerspelen med vackra hästar och modiga riddare, lata väpnare, en gapig härold och sist men inte minst, skickliga bågskyttar som gör allt för att roa dig. Här tävlar riddare och bågskyttar om din gunst i många olika tävlingsmoment. Till sist möts riddarna i spännande lans mot lans som avgör vem som får den åtråvärda blomsterkransen.

Battle of Wisby

Vartannat år arrangerar Medeltidsveckan Battle of Wisby. Flera hundra deltagare från nästan 20 länder kommer då till Gotland för att återskapa slagen i Mästerby och Korsbetningen. Slagen kommenteras av en kunnig ciceron och Battle of Wisby är ett så historiskt korrekt återskapande som modern, historisk forskning kan ge oss.

Boende under Medeltidsveckan

Medeltidsveckan har en egen festivalcamping. Campingen är belägen på Galgberget i norra Visby med både Medeltidsveckans moderna och medeltida del av campingen. I campingbiljetten ingår även Medeltidspasset.

Medeltidspasset

Med medeltidspasset får du tillträde till veckans festivalområden med många gratisscener, marknader och uppträdanden, rabatt på Gotlands Museum och möjlighet att förboka platsbiljett till hela programmet. Pass och biljett kan förbokas online, eller köpas i dörren i mån av plats.

Om medeltidsveckan

Medeltidsveckan startade 1984 och firar 40 år under 2023.

Festivalen 2023 går av stapeln 6–13 augusti. Cirka 600 evenemang genomförs under veckan. Majoriteten är i Visby, men hela Gotland är engagerat i festivalen.

Under medeltidsveckan anordnas bland annat medeltida marknad, tornerspel, skådespel och bågskyttetävlingar. Många deltagare bär tidsenliga kläder.
Bara till tornerspelen, en av de populära programpunkterna, har det sålts 750 000 biljetter genom åren. 
Tusentals människor är engagerade för att genomföra Medeltidsveckan: scentekniker, hantverkare, föreläsare, marknadsdeltagare, artister, guider och så vidare. Kansliet har ett tiotal helårstjänster, dessutom finns ett par hundra volontärer som är publikvärdar, nattvandrare, sköter städning i besökscentret. 

Läs mer om Medeltidsveckan.

Prenumerera på Gotland

Signa upp på nyhets­brevet!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration och erbjudanden direkt i din inkorg.

Fyll i din mejladress så missar du inget:

    Andra har också läst

    |Gotland Museum Exhibition

    Konst & kultur

    5 aktiviteter med Gotlands museum

    Gotlands museum är navet i skildringen av öns historia, men även en viktig del av dagens upplevelser och berättelser. Spännande stadsvandringar, inspirerande utställningar, skoj för barnen och nerslag i konstens värld är bara några av de saker du kan ta del av.