Konst & kultur

92 medeltida kyrkor på Gotland

|

Vart du än tittar verkar det sticka upp ett kyrktorn, visst är Gotland fyllt av vackra medeltida kyrkor. Hela 92 till antalet. Att de är så många beror på medeltidens goda ekonomiska förutsättningar – och paradoxalt nog på att det kom bistra tider efter de goda.

Medeltida kyrkor

På 1000-talet kom kristendomen till Gotland. Det var också då man började bygga de första träkyrkorna. De vackra medeltidskyrkorna i sten vi har kvar på Gotland började byggdes med start under 1100-talet, fram till ungefär 1350. Under den här epoken var gotlänningarna relativt rika.

Det blev vanligt att gårdar gick samman för att bygga en egen kyrka. Några blev rejäla katedraler, medan andra är småkyrkor i romansk stil.

I Norra Gotlands pastorat tillverkar man sedan 2017 sitt eget, lokala nattvardsvin av druvor från trakten.

Kyrkan var då på många sätt samhällets medelpunkt, nära förenad med staten och makten. Härifrån spreds kungens ord via prästerna och här samlades socknarnas invånare.

När sedan danskarna anföll och digerdöden härjade blev livet bistert för många. Gotlands rika storhetstid var förbi och nu hade man inte längre råd att bygga nytt. Kyrkorna fick helt enkelt stå kvar, även om de sedan dess har byggts om och ändrats både interiört och exteriört.

Kyrkor berättar om historien

De medeltida kyrkorna är arkitektoniska mästerverk – tänk att de byggdes utan dagens maskiner och tekniska hjälpmedel. De är också minnesmonument med inredning, konst, väggmålningar och berättelser som kan ge oss spännande detaljer om hur människors vardagsliv såg ut, vilka kläder de bar och så vidare.

I Visby kan du exempelvis besöka S:ta Maria domkyrka, där kyrkan visserligen är en sevärdhet i sig, men undersöker du interiören närmre lägger du också märket till de gamla gravstenarna som pryder golvet och hur solen strålar in genom målat fönsterglas av konstnären Pär Andersson.

De medeltida gotländska kyrkorna är alla i bruk i dag. Deras praktfulla atmosfär gör att de ofta används för evenemang som konserter och föreläsningar – förutom sedvanliga gudstjänster, bröllop, dop och begravningar. Som besökare är du välkommen att kliva in, titta och känna kyrkans pampiga miljö. De flesta är öppna under stora delar av dagen, mellan den 15 maj och den 15 september.

Tre kyrkor värda ett besök

Akebäck kyrka – Ligger i Roma pastorat och där bjuds besökarna på både storslagen ljuskrona och vackert votivskepp, alltså en modell av ett fartyg.

Hall kyrka – På norra Gotland ligger vackert i närheten av ett änge. Inne i kyrkan finns sevärda medeltida kalkmålningar.

Fröjel kyrka – Kan ha öns bästa utsikt. Dessutom ligger en fridfull kyrkogård intill som inhyser en forntida labyrint.

Visste du att:

Gotland har flera kolerakyrkogårdar? Förutom kyrkornas begravningsplatser har Gotland fem kolerakyrkogårdar där man begravde människor som dog under 1800-talets kolerapandemi.

Det görs nattvardsvin på Gotland? I Norra Gotlands pastorat tillverkar man sedan 2017 sitt eget, lokala nattvardsvin av druvor från trakten.

Det finns flera kyrkoruiner och klosterruiner på Gotland? Förutom Visbys 13 ståtliga kyrkoruiner finns sevärda ödekyrkor: Ardre ödekyrka/Gunnfjauns kapell, Bara Ödekyrka, Elinghems ödekyrka och Ganns ödekyrka. I Roma ligger den stora klosterruinen som används som teaterscen under sommaren.

Prenumerera på Gotland

Signa upp på nyhets­brevet!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration och erbjudanden direkt i din inkorg.

Fyll i din mejladress så missar du inget:

    Andra har också läst

    |Gotland Museum Exhibition

    Konst & kultur

    5 aktiviteter med Gotlands museum

    Gotlands museum är navet i skildringen av öns historia, men även en viktig del av dagens upplevelser och berättelser. Spännande stadsvandringar, inspirerande utställningar, skoj för barnen och nerslag i konstens värld är bara några av de saker du kan ta del av.