Mat & dryck

Lilla Bjers – En ekologisk oas

|Lilla Bjers restaurant and garden

Den ekologiska verksamheten med gårdskrog, butik och egen odling ligger endast sju kilometer från Visby. En oas omgiven av lugnet från landet men ändå med närhet till stan. Det är vad som gör Lilla Bjers till en äkta gotländsk pärla.

2022 firade Lilla Bjers 25-årsjubileum i Margareta och Göran Hoas regi. Men inte nog med det, i september samma år utsågs Lilla Bjers Gårdskrog till ”Best Organic Restaurant in EU” i EU Organic Awards av EU-kommissionen och EESC.

– Det är en mycket ärofylld utmärkelse som gett stort genomslag i hela Europa. Vi är enormt stolta och glada för detta, berättar Margareta Hoas.

Verksamheten har alltid varit ekologisk, men 2001 blev gården officiellt kravcertifierad, och 2012 öppnades gårdskrogen, vilket blev en slags brytpunkt för familjen Hoas. Idag odlas över 200 sorter av diverse grödor på gården. Vissa är återkommande år efter år, såsom jordgubbar, potatis och sparris, medan andra testar de sig fram med för skojs skull.

Jorden bidrar till kvalitén på allt som växer på gården

– Alla våra grönsaker får en väldigt lätt, fräsch och god smak. Vi kan väl ta åt oss lite av äran men det är jorden som gör det, säger Göran.

– Plus att de får växa i sin egen takt, utan att vi pressar dem, fyller Margareta i.

Lilla Bjers är på många sätt en året runt-karusell, med egen odling och den lilla gårdsbutiken som har öppet året runt. Om somrarna serveras spännande maträtter på restaurangen med råvaran i fokus. När december nalkas serveras lunch och middag med julens alla smaker och dofter samtidigt som julgransförsäljningen på gården drar i gång. – Menyn varierar hela tiden under säsong, beroende på vilka grönsaker som är bäst för stunden, förklarar Margareta.

Verksamheten har alltid varit ekologisk

En egenodlad matupplevelse

Under kvällarna serverar gårdskrogen en avsmakningsmeny om cirka fem rätter och på dagen finns även lunch baserad på dagens skörd. Konceptet utgår från att allt som serveras ska vara 100 procent ekologiskt och egenodlat, i form av avskalad fine dining. Gästerna

kan själva strosa omkring på markerna där grödorna växer, för att sedan bli serverade dessa i restaurangen.

– Det är en stor utmaning för kockarna att utgå från det här konceptet, säger Margareta.

– Men också en stor glädje, fyller Göran i.

Kockarna har många knorrar på saker och ting, bland annat står eldat smör och örtvinägrett gjord på rabarberjuice och fermenterad purjolök på menyn. A och O är att det som serveras på tallriken är ”riktig mat”. Dessutom serveras viner från ekologiskt certifierade gårdar i Frankrike och Italien ihop med maten.

Green Table – Ett odlingsnära koncept

Lilla Bjers är hela tiden under utveckling och på senare tid har gården utökats med omkring 500 fruktträd, 750 vinstockar och en växthusodling av vinbärssnäckor som serveras på restaurangen under säsong.

– Nu finns även tretton bikupor på gården. Bina hjälper till med pollineringen och ger fantastisk honung, säger Margareta.

Denna året runt-pärla på cykelavstånd från Visby har grönskande omgivningar och vacker gårdsmiljö. Här bjuds du in av familjen Hoas med personal att njuta av ekologisk matkultur bland sagolik gotländsk natur.

Kort om gården

Lilla Bjers är en ekologisk verksamhet med restaurang, butik och egna odlingar som ägs och drivs av familjen Hoas och ligger i Västerhejde på Gotland. Gårdens storlek är ca 19 hektar, varav 5 hektar grönsaker och ca 50 hektar skog.

Prenumerera på Gotland

Signa upp på nyhets­brevet!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration och erbjudanden direkt i din inkorg.

Fyll i din mejladress så missar du inget:

    Andra har också läst