Konst & kultur

Möt Shakespeare på Kulturens Ö

Romateatern|

Många av Gotlands alla kulturevenemang går att hitta under samlingsnamnet Kulturens Ö. Via denna plattform marknadsförs evenemangen och en kalender håller reda på var, när och hur de olika föreställningarna och händelserna utspelar sig.

Med den här hjälpen vet du vad du ska se och uppleva under din semester på världens bästa Gotland. 

Drama i klosterruinen

Varje sommar lockar Romateaterns teateruppsättningar tusentals besökare i alla åldrar. Sedan 30 år tillbaka, spelas teater utomhus i den mäktiga miljön vid Roma klosterruin. I regel är det ett Shakespearedrama som uppförs.

När skymningen faller och teaterljuset skapar stämning i 1100-talsruinen förflyttas du nästan tillbaka till Shakespeares tid. 

– Vi har länge haft ett fint samarbete med Destination Gotland. Kulturens Ö är ett fint exempel på hur det samarbetet fortsätter idag. Vi på Romateatern och Medeltidsveckan är ju stora kulturentreprenörer som lockar mycket publik. Men, det är naturligtvis viktigt att även många mindre aktörer får en chans att synas och hitta sin publik. Där tror jag att Kulturens Ö är viktigt. Gotland har ett helt fantastiskt utbud inom kultursektorn, vilket jag hoppas att ännu fler kommer upptäcka, säger Eva Carlberg från Romateatern. 

Gotlands starka dragningskraft

– Vi jobbar medvetet med att göra våra föreställningar lättillgängliga. Publiken är både de teatervana och de som aldrig annars upplever den här sortens scenkonst. Inte sällan kommer hela familjer, bestående av flera generationer, vilket vi är väldigt glada över, säger Eva.  

Romateaterns omtanke om ensemblen och Gotlands sköna miljö uppskattas också av regissörer och många väletablerade skådespelare som väljer att tillbringa somrarna med utomhusteater och Shakespeares krävande texter och roller. 

– Det är ännu ett bevis på att Gotland är en fantastisk destination och att vårt koncept håller, menar Eva.

Varje sommar lockar Romateaterns teateruppsättningar tusentals besökare i alla åldrar.

Om Kulturens Ö

Kulturens Ö är ett samarbete mellan Destination Gotland och kulturlivet på Gotland. Även Region Gotland och Gotlands Media är delaktiga i samarbetet. Via Kulturens Ö marknadsförs olika kulturevenemang som lockar besökare till ön.

Läs mer på kulturenso.se

Om Romateatern 

Romateatern är känd som en av Sveriges största och vackraste sommarscener, där oftast pjäser av William Shakespeare framförs. Teatern har nått nationellt och internationellt rykte för sin höga konstnärliga kvalité. Man anordnar också teaterläger för unga, Shakespearesymposium och workshops. 

Läs mer på romateatern.se

Prenumerera på Gotland

Signa upp på nyhets­brevet!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration och erbjudanden direkt i din inkorg.

Fyll i din mejladress så missar du inget:

    Andra har också läst

    |Gotland Museum Exhibition

    Konst & kultur

    5 aktiviteter med Gotlands museum

    Gotlands museum är navet i skildringen av öns historia, men även en viktig del av dagens upplevelser och berättelser. Spännande stadsvandringar, inspirerande utställningar, skoj för barnen och nerslag i konstens värld är bara några av de saker du kan ta del av.