Konst & kultur

Körsbärsgårdens Konsthall och Skulpturpark

||

Körsbärsgården brukar kallas “Gotlands Louisiana” och ligger på öns sydspets med havet synligt i syd och ost. Här visas cirka tolv utställningar om året på en 750 kvadratmeter utställningsyta och en stor skulpturpark med svenska och internationella samtidskonstnärer.

Storsudrets konstnärliga ådra

För den konstintresserade är Körsbärsgården ett måste att besöka under ditt besök på Gotland. Storsudret, alltså det som gotlänningar kallar den sydligaste delen av Gotland, har alltsedan fyrtiotalet varit hemvist för målare och skulptörer. Körsbärsgården, med sin grundare Signe Enström, var redan då en viktig samlingsplats med visningsträdgård och servering.

Trädgården är fortfarande platsens hjärta. Den är indelad i kryddträdgård, perennträdgård med bland annat växter för växtfärgning, rosarium med fyrtiotalet rosor och en storslagen grönsaks- och fruktträdgård, som är basen i serveringens kök.

Evenemang, mat och butik

Om sommaren utgör Körsbärsgården också scenen för evenemang som föreläsningar, musik, dans, teater, poesiaftnar och performances. Här pågår också barnens konstskola under hela sommaren som kretsar kring kreativitet och hållbarhet.

Körsbärsgårdens Kafé och Bistro bjuder på mycket italienskt då kocken kommer från Sardinien. Så här kan du till exempel hitta Bläckfiskcarpaccio, parmiggiana, pasta al ragu, marinerad svärdfisk och annat gott. Från bageriet kommer goda bakverk och det finns kulglass från Guteglass.

Det finns också en liten butik med importerade produkter från Sardinien, olivolja, pecorino, salsiccia, honung med mera. Men även inredningsdetaljer till sommarhuset, trädgårdsverktyg och konstnärsmaterial. Körsbärsgården är en mötesplats på Storsudret – För konstintresserade, trädgårdsälskare, matglada och barnfamiljer.

Förutom de tillfälliga utställningarna har konsthallen att antal fasta installationer. Här finns verk av Björn Erling Evensen, Lars Olof Loeld, Sadaharu Horio, Siri Carlén, Tage Andersen, Eva Lange och Pure Evil.

Skulpturparken rymmer ett fyrtiotal verk och är ännu under uppbyggnad.
Här är skulpturer av Björn Erling Evensen, Michele Iodici, Gustav och Ulla Kraitz, Karin Lind, Sivert Lindblom, Stina Lindholm, Lars Olof Loeld, Maria Miesenberger, SIMKA, Dan Wolgers, Fredrik Wretman med flera.

Ett 40 meter långt skulpturgalleri skyddar mer ömtåliga verk och några konstnärer har egna paviljonger.

Prenumerera på Gotland

Signa upp på nyhets­brevet!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration och erbjudanden direkt i din inkorg.

Fyll i din mejladress så missar du inget:

    Andra har också läst

    |Gotland Museum Exhibition

    Konst & kultur

    5 aktiviteter med Gotlands museum

    Gotlands museum är navet i skildringen av öns historia, men även en viktig del av dagens upplevelser och berättelser. Spännande stadsvandringar, inspirerande utställningar, skoj för barnen och nerslag i konstens värld är bara några av de saker du kan ta del av.