Konst & kultur

Öppna Ateljéer på Gotland

||

Varje år bjuder gotländska konstnärer, konsthantverkare och formgivare in och öppnar upp sina ateljéer under en helg i maj månad. Det är en av Sveriges största konstrundor med över hundra olika platser att besöka runt om på hela Gotland.

Du får tillfälle att komma hem till många olika konstnärshem och ateljéer som ofta ligger på vackra platser du aldrig tidigare sett.

Träffa konstnärerna bakom verken

Det är alltid extra speciellt att få träffa konstnären bakom ett verk, antingen för att prata om det eller köpa verket på plats. Gotland inspirerar och det är många som bor och arbetar heltid på ön.

Flera har också egna butiker som har öppet under sommaren eller året runt. Så passa på om du är här på semester att se förstklassig konst och hantverk i sin hemmamiljö.

Den lilla konstrundan på Konstmuseet

I Konstmuseet i Visby visas fyra veckor innan den stora konsthelgen, en samlingsutställning där föreningen Öppna Ateljéer visar upp alla sina medlemmar med minst ett verk vardera. Här kan du se smakprov på vad som finns och göra en egen liten konstrunda. Öppna Ateljéer är helt enkelt ett måste för dig som gillar konst och vill hitta någonting att göra på Gotland under försommaren.

Öppna Ateljéer startade redan 1994 på initiativ av konstnären Eugen Budrys som kontaktade Lars Herlin, redaktionschef på Gotlands Allehanda. Sedan dess har konstrundan drivits som ett projekt. 2008 bildades den ideella föreningen Öppna Ateljéer på Gotland som idag driver evenemanget.

Prenumerera på Gotland

Signa upp på nyhets­brevet!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration och erbjudanden direkt i din inkorg.

Fyll i din mejladress så missar du inget:

    Andra har också läst

    |Gotland Museum Exhibition

    Konst & kultur

    5 aktiviteter med Gotlands museum

    Gotlands museum är navet i skildringen av öns historia, men även en viktig del av dagens upplevelser och berättelser. Spännande stadsvandringar, inspirerande utställningar, skoj för barnen och nerslag i konstens värld är bara några av de saker du kan ta del av.