Mat & dryck

Klassiska gotländska rätter och drycker

|

Semester på Gotland betyder möjligheten till många kulinariska upplevelser. Vissa rätter är typiskt gotländska. Goda drycker finns det också gott om. Här är några av de läckra smaksensationer du kan uppleva när du ska åka till Gotland.

Kajpsoppa – Kajp är en gotländsk lök som påminner om purjolök. Den växer vilt på många gotländska ängen. Soppan serveras gärna med bröd som man doppar i soppan.

Rökt flundra – Plattfisken skrubbskädda, oftast ”flundra” i folkmun, röks och serveras med potatissallad eller andra tillbehör. En utsökt läckerbit för utflykten.

Glödhoppa – Lammbringa som rimmas och kokas. Benen avlägsnas och köttbitarna paneras med senap och ströbröd och steks. Serveras ofta med rotmos.

Saffranspannkaka – En ugnsgräddad dessert som påminner om ostkaka. Görs av bland annat risgryn, grädde, mandel och saffran. Serveras kall eller ljummen med vispad grädde och salmbärssylt.

Salmbärssylt – Salmbär, eller blåhallon, växer vilt. Bäret är en släkting till björnbäret, men kräver kalkrik jord, vilket gör att den trivs ypperligt på vår ö. Ett självklart tillbehör till saffranspannkakan.

Läckra smaksensationer du kan uppleva när du ska åka till Gotland

Gotländska drycker

På Gotland finns en lång tradition av att tillverka drycker av alla de slag. Upptäck dina egna favoriter. Här kommer ett litet axplock.

Öl – Gotland har många lokalt utvecklade drycker som svalkar. Öl görs av bland andra Gotlands Bryggeri, Alskute Farm & Brewery, Jodu Beer, Snausarve gårdsbryggeri, Hop Shed Brewery, Burgsviks bryggeri och Barlingbo Bryggeri.

Boka Hop Shed Brewery

Boka Gotlands Bryggeri

Whisky – Destilleri, rundvandring och whiskyprovning är möjlig hos Gotland Whisky i Romas gamla nerlagda sockerbruk.  Även Gutevin tillverkar Whisky.

Boka Gotland Whisky

Spritsorter och återvinning – Hellströms Gin är en prisbelönt gin med ursprung på Furillen. Gårdsbränneriet Boge Bränneri destillerar och kryddar spritdrycker av frukt, bär och spannmål. Gotlands Spirits gör sprit på 100 procent återvunna livsmedel, bland annat genom ett samarbete med Stora Coop i Visby.

Vin – Långmyre vineri i Burgsvik är en Kravcertifierad vingård som startade 2018. Vid full kapacitet produceras 26 000 flaskor vin. På Näsudden står vinstockar som blir till vin hos Gutevin. 

Must och annat gott – Halfvede Musteri i Dalhem gör härlig must av kundens egen trädgårdsfrukt. De har även egna produkter som must, glögg och vinäger i gårdsbutiken.

Gotlandsdricka (på gutniska drikke, i bestämd form drikku) är en gotländsk hembryggd maltdryck, besläktad med ale. Ingredienserna är malt, enris, humle, vatten, någon typ av socker och jäst. Serveras ofta ur PET-flaska.

Prenumerera på Gotland

Signa upp på nyhets­brevet!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration och erbjudanden direkt i din inkorg.

Fyll i din mejladress så missar du inget:

    Andra har också läst