Konst & kultur

Kajan på kajen

|

Från snöboll till kaja – Ann Wolff är konstnären bakom den bronsstaty som pryder den inre vågbrytaren i Visby hamn. Den stora bronsfågeln är en sevärdhet som välkomnar såväl turister som gotlänningar, antingen de anländer med båt eller promenerar längs strandpromenaden.

Konstnären bakom Kajan

Konstnären bakom Kajan är ingen mindre än den internationellt välkända Ann Wolff, vars verk finns i privata samlingar runt om i Europa, Kina och Japan. Hennes värmeljuslyka ”Snöboll” är en klassiker som funnit sin väg in i många hem.

Ann är välkänd för sina glasskulpturer, men jobbar med allt från betong, metall och harts till målningar och pasteller i olika slag. Kajan, som sedan maj 2020 utsmyckat Visby hamn, är en staty i brons.

– Jag kom in i ett skede där jag ville jobba med svärta. Och vad är mer svart än fåglarna som flyger runt i motljus och sätter sig i björkarna här utanför? berättar Ann Wolff.  

Berättelsen bakom bronsfågeln

Allt började med teckningar av den nyfikna kajan och ganska snart skapade Ann även små skulpturer i brons. En av dessa ställdes under sommaren 2019 ut i Sollidens slottspark på Öland.

Till slut skapade Ann kajan i ett större format som väger hela 190 kilo. När skulpturen nästan var klar väcktes sedan idén om att ställa Kajan på en plats där fler skulle kunna få ta del av dess nyfikna uttryck och svarta siluett. Det var i samarbete med Region Gotland som kajan då placerades i Visby hamn.

För Ann symboliserar kajan känslan av hem och den har blivit välkänd genom både sagor och myter. Kajan är varken en havsfågel eller en ståtlig örn, utan snarare en fågel som alltid finns i närheten, på våra bakgårdar eller flygandes bland träden.
– Gotland för mig är så otroligt fantastiskt i sina lugna och karga delar. Omgivningarna är som en kanvas där man vill tillsätta något. Du kan ställa vilken skulptur som helst i landskapet och den kommer alltid att göra sig bra. Och havet. Det är viktigt för mig. Det beror väl också på att jag själv är uppväxt vid havet, avslutar Ann Wolff med ett leende.

Prenumerera på Gotland

Signa upp på nyhets­brevet!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration och erbjudanden direkt i din inkorg.

Fyll i din mejladress så missar du inget:

    Andra har också läst

    |Gotland Museum Exhibition

    Konst & kultur

    5 aktiviteter med Gotlands museum

    Gotlands museum är navet i skildringen av öns historia, men även en viktig del av dagens upplevelser och berättelser. Spännande stadsvandringar, inspirerande utställningar, skoj för barnen och nerslag i konstens värld är bara några av de saker du kan ta del av.