Outdoor

Gotska Sandön

|Sandstrand på Gotska Sandön

Gotska Sandön sägs vara Östersjöns ensligaste plats. Kanske är det därför den ännu är okänd för många svenskar. Men de som ändå har hittat hit återkommer gärna gång på gång. Här finns en enastående natur och vidsträckta sandstränder som lockar med magiska kvällsdopp i solnedgången.

Ett utflyktsmål värt att besöka

Svårtillgänglig, ödslig och karg men med en sällsamt vacker natur av djupa tallskogar, milsvida stränder gör Gotska Sandön till ett utflyktsmål väl värt att besöka. Gotska Sandön är en nationalpark som invigdes 1909 och ligger omkring 38 kilometer norr om Fårö.

Den ensliga lilla ön förvaltas av Länsstyrelsen på Gotland, och på uppdrag av dem vårdar i sin tur Gotska Sandöns hembygdsförening de ängen som finns här.

Båt och boende på Gotska Sandön

Utflykten tar sin början på fartyget M/S Gotska Sandön som avgår från Fårösunds hamn och tar cirka två timmar. På fartyget finns ett enklare kafé och har du glömt proviant till utflykten kan det vara värt att köpa på sig någonting gott här – på Gotska Sandön finns nämligen inga butiker, kiosker eller andra försäljningsställen.

Destinationen är nådd och nu kan du njuta av njuta av lugnet, ostörd natur och sandstränder som sträcker sig åt alla väderstreck. En dagsutflykt ger dig sju timmars äventyr, men för den som inte vill lämna denna sällsamt vackra plats finns även möjligheten att övernatta. Bland möjligheterna för boende finns Fyrbyn eller någon av lägerplatserna på Gotska Sandön.

Tips under din vistelse på Gotska Sandön

Säludden Ett roligt utflyktsmål med goda chanser att få se de vackra sälarna. Säludden är ett skyddsområde och man kommer inte ända ut, men tack vara ett gömsle kan man ändå komma riktigt nära utan att störa sälarna.

Franska bukten Det finns många vackra stränder, men just denna har något speciellt. Kanske för att den ligger lite längre bort än de flesta andra, vilket gör att färre tar sig hit.

Kapellet – Varje kväll (kl. 21) är det traditionsenlig aftonbön i kapellet, som avslutas med en ljusceremoni. Här tar alla med sig ett tänt ljus inifrån sin bänkrad och samlas i en ring utanför för att tillsammans sjunga en sång.

Eken vid Gamla gården – Njut av fika eller en välförtjänt lunch i skuggan under eken vid Gamla gården, rofyllt och mysigt.

Norra fyren – Vid Bredsandsudde ligger Norra Fyren som är ett trevligt besöksmål.

Höga åsen ­– Vacker vandringsled genom tallskogen. Härlig kontrast mot kustremsan, med tät tallskog som bjuder på fantastiska naturupplevelser.

Växtlivet ­– Liljor och orkidéer är bara ett par av alla vackra blommor och växter man kan hitta på ön. Håll utkik när du ändå är ute och på vandringsfärd!

Prenumerera på Gotland

Signa upp på nyhets­brevet!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration och erbjudanden direkt i din inkorg.

Fyll i din mejladress så missar du inget:

    Andra har också läst

    |

    Outdoor

    Cykla och vandra på Gotland

    Med vackra vandringsleder och mängder av rutter för cykling längs den 80 mil långa kusten är Gotland drömmen för friluftsälskaren. Här är tipsen för dig som vill cykla och vandra på Gotland.