Outdoor

Njut av naturen på Gotland

|

Gotland är raukar, knotiga tallar, härliga stränder och blommande vägkanter. Upplev ett litet himmelrike i semesterformat. Här får du några tips om vad du kan göra på Gotland och vad du bör tänka på i vår säregna natur.

Gotlands natur är mycket speciell. Vi har klapperstensstränder och sandstränder, lummiga ängen, de välkända raukarna, höga klintkanter, kärva alvarmarker, tallskogar, fågelrika våtmarker och mycket mer. Människans betande husdjur har också format landskapet i tusentals år. Bland annat tack vare klimatet och läget i Östersjön har Gotland djur- och växtarter som bara lever här i hela världen.

Gotlands berggrund är över 400 miljoner år gammal och består bland annat av kalksten och sandsten. Nere i berggrunden finns växter, korall och djur som är äldre än dinosaurierna. Men idag är de fossil.  

Tack vare att människor genom tiderna varit försiktiga och bevarat den gotländska naturen kan vi njuta av den idag. Om vi visar hänsyn kommer även kommande generationer kunna ta del av allt det vackra. 

Bland annat tack vare klimatet och läget i Östersjön har Gotland djur- och växtarter som bara lever här i hela världen.

1. Ta bilder – inte fossil

På Gotlands stränder kan du ofta hitta stenar med fossil i, lämningar från de djur och växter som fanns på ön under silurtiden. Fossil visar hur miljöer och organismer såg ut för miljontals år sedan. Vänligen plocka ej med dig någon fossil. Det är ej heller tillåtet att knacka loss fossil från stenar eller raukar.

Foton får du däremot ta hur många du vill – och gärna sprida till alla du känner.

2. Beskåda raukar och kalksten – inte stentorn

Stenar är hårda, men också känsliga. Många miljöer på Gotland lockar besökare eftersom de är så speciella, exempelvis raukområden eller våra härliga stenstränder. Det finns naturreservat där det är förbjudet att flytta stenar. Det gäller exempelvis på mycket populära Langhammars på Fårö.

På vissa stränder finns inget förbud att bygga stentorn, men plocka ner dem efter dig. Formationer med tunga stenar kan skada ett barn eller ett djur om de rasar vid fel tillfälle. Och förmodligen vill nästa besökare komma till samma, orörda, vilda strand som du.

3. Ta gärna bilen – men kör inte i naturen

Våra slingrande vägar, blommande vägkanter och vackra stråk tar dig ut på härliga upplevelser. Kör du bil eller annat motorfordon måste du komma ihåg att det inte är tillåtet att köra i terräng. Håller du dig på vägen och parkerar på anvisade platser så gör du rätt. Och då hjälper du också till att värna om marken, växtligheten, friluftslivet, djurlivet, jordbruket och skogsbruket..

Kort om Allemansrätten

Allemansrätt betyder att alla är välkomna i naturen. Men med friheten kommer ansvaret att varken störa eller förstöra. Det innebär att du måste ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare.

Tack för din omtanke

Ta inte med dig något annat än bilder och intryck hem. Lämna inget utom försiktiga fotspår. Njut av din vistelse. Alla som befinner sig på Gotland är en del av någon annans upplevelse – tack för att du visar hänsyn.

Prenumerera på Gotland

Signa upp på nyhets­brevet!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration och erbjudanden direkt i din inkorg.

Fyll i din mejladress så missar du inget:

    Andra har också läst

    |

    Outdoor

    Cykla och vandra på Gotland

    Med vackra vandringsleder och mängder av rutter för cykling längs den 80 mil långa kusten är Gotland drömmen för friluftsälskaren. Här är tipsen för dig som vill cykla och vandra på Gotland.