Konst & kultur

Försvarsanläggningar med historia

||

Gotland har många sevärdheter, till exempel imponerande försvarsanläggningar som du kan besöka. Redan på medeltiden byggdes fästningar och olika sorters försvar för att skydda mot invasion och hot. När andra världskriget bröt ut anlades anläggningar och försvarsinstallationer på Gotland. Mängder av stridsvärn och skyddsvärn, som ofta kallas bunkrar, syns lite varstans, ofta längs kusterna.

Betong och stål får nytt liv

Nerlagda anläggningar och installationer i stål, betong och taggtråd är monument från förr. Vissa utnyttjas på nya sätt. Gamla betongbunkrar kan bli restauranger eller fascinerande boenden på Gotland. 

Titta gärna närmare på lämningarna från århundradenas olika militära mobiliseringar. Men gå inte in där det är stängt och plocka aldrig någonsin upp föremål som skulle kunna vara något militärt och explosivt.

Även idag är militären aktiv på Gotland. Bli inte förskräckt om ett stridsflygplan dånar över huvudet, eller en kolonn med militärfordon kommer rullande. Sveriges försvarsmakt övar på land, till havs och i luften. 

Gamla betongbunkrar kan bli restauranger eller fascinerande boenden på Gotland.

Gotlands topp-fem-militärlämningar

 … om vi bortser från Visby ringmur

Tofta skjutfält – Naturskönt område som åter tagits i bruk, sedan Gotlands regemente (P18) återuppbyggts. Här anordnas den årliga och mycket leriga endurotävlingen Gotland Grand National. Under stora delar av året är det tillträdesförbud. Var mycket noga med att kontrollera att det är tillåtet att besöka området – övrig tid är det förbjudet och livsfarligt att vara här. 

Tingstäde fästning – Fästningen blev klar lagom till första världskriget. Här kan du besöka långa underjordiska gångar och hemliga rum, nergrävda i marken. I Tingstäde hittar du även ett militärmuseum.

Läs mer om Tingstäde fästning

Fårösunds fästning – Denna fästning byggdes i slutet av 1800-talet, för att ge Sverige en trygg utpost i oroliga tider. Den avvecklades och omvandlades till hotell – fortfarande omgivet av ståltråd och konstiga pinnar.

Läs mer om Fårösunds fästning

Karlsvärds fästning – På den lilla ön Enholmen utanför Slite anlades Karlsvärds fästning och två försvarsverk, donjoner. Dessa stod klara 1858. Idag kan du ta en båttur och få en guidad visning av det pampiga bygget.

Läs mer om Karlsvärds fästning

Bulverket – I insjön Tingstäde träsk finns resterna av en stor försvarsanläggning, byggd som en kvadrat med 170 meter långa sidor. Träfästningen byggdes på 1130-talet och var sammansatt av stora kistor tillverkade av grova stockar, där knuttimrade hus stod på ett golv. Timmerstockarna ligger kvar på sjöns botten. Allt är inte känt om denna märkliga skans. 

Prenumerera på Gotland

Signa upp på nyhets­brevet!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration och erbjudanden direkt i din inkorg.

Fyll i din mejladress så missar du inget:

    Andra har också läst

    |Gotland Museum Exhibition

    Konst & kultur

    5 aktiviteter med Gotlands museum

    Gotlands museum är navet i skildringen av öns historia, men även en viktig del av dagens upplevelser och berättelser. Spännande stadsvandringar, inspirerande utställningar, skoj för barnen och nerslag i konstens värld är bara några av de saker du kan ta del av.