Konst & kultur

Sevärdheter på Gotland – En historisk överblick

||

Som turist på Gotland är du mitt i en tidsresa. Ända sedan stenåldern har människor levt och verkat här, satt sin prägel på ön och lämnat eviga spår efter sig. Besöker du en ruin eller ett stenröse från bronsåldern, så är du på just den plats där människor en gång levt sina liv och påverkat framtiden.

Besöker du en av de 92 medeltida kyrkorna tar du del av imponerande byggnadskonst och får samtidigt en idé om hur viktiga de olika socknarnas medelpunkt var för medeltidens människor.

Minnen från förr

Idag kan vi relativt enkelt och bekvämt åka färja till Gotland. Väl där kan du sedan hoppa på en buss eller själv utforska omgivningen med hjälp av bil eller cykel. Så har det naturligtvis inte alltid varit.

Föreställ dig också alla de människor som en gång levt och verkat här, precis på den plats du befinner dig på.

Tänk dig att arbetet att för hand få loss stora stenar, frakta dem och så småningom uppföra ringmuren, anlägga en hamn, eller bygga en kyrka. Tänk dig att konstruera byggnader utan dator eller miniräknare. Tänk vilket slit att transportera dig flera mil på nästan obefintliga vägar, utan karta och kompass. I bästa fall hade du en häst, men hur fick du tag på den?

Alla sevärdheter och fornminnen som du ser på Gotland är minnen från människor som befunnit sig på ön. De har gått på samma jord, druckit samma vatten och ätit närproducerat. De har kämpat mot väder, vind, sjukdomar och vedermödor. Men de har också, precis som vi gör idag, skrattat, gråtit, varit nyfikna, vidgat sina vyer och försökt förstå sig på det förflutna, samtiden och framtiden.

En tidsresa i nutid

Genom seklerna har människor kommit till Gotland av olika skäl. Några har varit tillfälliga besökare, andra har stannat kvar, rotat sig och gjort Gotland till det landskap det är nu.

Idag är det många som vill åka till Gotland för att äta god mat, känna historiens vingslag, bada på milsvida stränder, hälsa på vänner, njuta av vacker natur, ta med sig livslånga minnen eller bara komma bort en stund.

Så, när du anländer till ön, se dig då omkring och begrunda alla dessa historiska fotavtryck. Föreställ dig också alla de människor som en gång levt och verkat här, precis på den plats du befinner dig på.

Det ger dig lite perspektiv och bidrar till att din resa blir minnesvärd och fylld av fantastiska erfarenheter.

Prenumerera på Gotland

Signa upp på nyhets­brevet!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration och erbjudanden direkt i din inkorg.

Fyll i din mejladress så missar du inget:

    Andra har också läst

    |Gotland Museum Exhibition

    Konst & kultur

    5 aktiviteter med Gotlands museum

    Gotlands museum är navet i skildringen av öns historia, men även en viktig del av dagens upplevelser och berättelser. Spännande stadsvandringar, inspirerande utställningar, skoj för barnen och nerslag i konstens värld är bara några av de saker du kan ta del av.