Outdoor

Fiske på Gotland

|Fiska längs kusten på Gotland|Fiska längs kusten på Gotland

Letar du efter pulshöjande upplevelser vid vattnet eller en lugn stund bakom flötet? Det finns trevliga och omtalade fiskemöjligheter på Gotland – framför allt längs den 80 mil långa kusten.

Gotlands kustfiske är framför allt känt för sina finfina möjligheter att lura en havsöring. Den bästa säsongen är våren, men även vintern och hösten brukar vara bra. På sommaren är i regel vattnet lite för varmt och havsöringen simmar längre ut. Hyr en fiskeguide, eller utforska på egen hand.

Vadarbyxor är bra

Iförd vadarbyxor kan du flugfiska eller spinnfiska havets silver, havsöringen, lite varstans. Ofta är det bra fiske där bottnen varierar mellan lite djupare och grunt, där det finns stora stenar och tång. Men havsöringen kan dyka upp lite varstans. Ibland hugger i stället en id, eller en sprattlig näbbgädda. De senare är på plats under sena våren och försommaren.

På sensommaren och hösten går det att meta skrubbskädda, eller ”flundra” från kusten, eller från hamnar och pirar. Däremot är det numer illa ställt med arter som gädda och torsk.

Fritt fiske på kusten – men kolla reglerna

I Sverige har vi fritt handredskapsfiske i Östersjön, vilket innebär att vem som helst får fiska med spö och rulle längs kusten. Det finns dock fredningsområden där fisket är förbjudet och uttagsbegränsningar för olika fiskarter.

Sötvattensfiske finns också på några få ställen på Gotland. Där måste du ha fiskekort.

Oavsett om du åker till Gotland på fiskesemester eller om du vill ge dig ut på en fisketur för nöjes skull finns ett antal fina tips, råd och regler för allt fiske på och runt ön finns på fiskelandgotland.se

Prenumerera på Gotland

Signa upp på nyhets­brevet!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration och erbjudanden direkt i din inkorg.

Fyll i din mejladress så missar du inget:

    Andra har också läst

    |

    Outdoor

    Cykla och vandra på Gotland

    Med vackra vandringsleder och mängder av rutter för cykling längs den 80 mil långa kusten är Gotland drömmen för friluftsälskaren. Här är tipsen för dig som vill cykla och vandra på Gotland.