Mat & dryck

Bryggerier, musterier och Gotlandsdricka

||

Det märks tydligt att Gotland har en lång tradition av att tillverka drycker av alla de slag, här finns allt från lokala bryggerier till vingårdar och musterier. Här presenteras ett axplock av alla de läskande smaker som finns att provsmaka på ön. Vem vet, kanske hittar du en ny favorit.

Öl 

Gotland har många lokala bryggerier som framställer öl med gotländska smaker. Bland andra tillverkas ölen av Gotlands Bryggeri, Alskute Farm & Brewery, Jodu Beer, Snausarve gårdsbryggeri, Hop Shed Brewery, Burgsviks bryggeri och Barlingbo Bryggeri.

Hop Shed Brewery 

En spännande upplevelse i det gotländska ölets värld. Här guidar du genom processen från bryggning till servering och efter visningen får du möjlighet att provsmaka fyra av deras egna ölsorter. Till provsmakningen serveras även gotländska snack som passar väl till vad du har i glaset.

Upptäck Hop Shed Brewery  

Gotlands Bryggeri

Gotlands Bryggeri tar dig runt i sitt bryggeri på St Hansgatan 47 i Visby innerstad. Här berättar de om sin och ölets historia, går igenom bryggningsprocessen tillsammans och provar ett urval utav deras produkter.

Upptäck Gotlands Bryggeri

Sprit & återvinning

Runt om på ön finns även mer eller mindre kända producenter av spritsorter. I Furillen på Gotland tillverkas till exempel den prisbelönta Hellströms Gin och i Roma ligger Gotland Whiskey. Gårdsbränneriet Boge Bränneri destillerar och kryddar spritdrycker av frukt, bär och spannmål. På Gotlands Spirits tillverkas sprit på 100 procent återvunna livsmedel, bland annat genom ett samarbete med Stora Coop i Visby.

Gotland Whisky

Gå på rundvandring i det gamla sockerbruket som nu delvis är whiskydestilleri. På plats får du se hur den ekologiska whiskeyn tillverkas och förvaras. För dig som har åldern inne har du även möjlighet att provsmaka drycken.

Upptäck Gotland Whisky

Vin 

Långmyre vineri i Burgsvik är en Kravcertifierad vingård som startade 2018. Vid full kapacitet produceras 26 000 flaskor vin. På Näsudden står vinstockar som blir till vin hos Gutevin. 

Must och annat gott 

Halfvede Musteri i Dalhem gör härlig must av kundens egen trädgårdsfrukt. De har även egna produkter som must, glögg och vinäger i gårdsbutiken.

Gotlandsdricka (på gutniska drikke, i bestämd form drikku)

En gotländsk hembryggd maltdryck, besläktad med ale. Ingredienserna är malt, enris, humle, vatten, någon typ av socker och jäst. Serveras ofta ur PET-flaska.

Prenumerera på Gotland

Signa upp på nyhets­brevet!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration och erbjudanden direkt i din inkorg.

Fyll i din mejladress så missar du inget:

    Andra har också läst