Konst & kultur

5 aktiviteter med Gotlands museum

|Gotland Museum Exhibition

För dig som gillar historia och undrar vad som finns att göra på Gotland. Vi listar 5 aktiviteter med historiskt tema från Gotlands museum. Gotlands museum är navet i skildringen av öns historia, men även en viktig del av dagens upplevelser och berättelser. Spännande stadsvandringar, inspirerande utställningar, skoj för barnen och nerslag i konstens värld är bara några av de saker du kan ta del av.

Populära stadsvandringar i Visby

Redan i april börjar Gotlands Museums guidade stadsvandringar i Visby. Vill du läsa mer, eller hitta ännu fler än de som nämns nedan, så finns de i kalendariet på gotlandsmuseum.se.

Ringmur, rosor och ruiner – Följ med på en vandring där Gotlands Museums kunniga guider visar runt och berättar de mest spännande historierna från alla Visbys epoker.

Staden bakom muren – Visby är en sagolik stad, där medeltida hus, kyrkoruiner och ringmurstorn syns i alla riktningar. Gotlands Museum har nycklarna till världsarvstaden Visby. På den här vandringen kan du få komma in bakom de låsta dörrarna och se byggnaderna inifrån.

Vandring runt Visby ringmur – Visby ringmur behöver nästan ingen presentation. Utsikten över ringmurens fantastiska silhuett är en riktig upplevelse i sig! Men, muren har också ett både spännande och skrämmande förflutet. Konflikterna mellan staden och det gotländska alltinget ledde till ett blodigt inbördeskrig 1288. Följ med på en vandring där guiderna berättar om den gastkramande historien, om slottet som sprängdes i luften, om Kruttornet och murens äldsta del, om fängelsetornet Kajsarn och om Rackarens hus vid Norderport.

Upptäcktsfärder och utställningar på Fornsalen

Fornsalen ligger mitt i världsarvet Visby. Här är det fullt av upplevelser för både stora och små. Du kan titta närmare på Gotlands unika bildstenar och världens största vikingatida silverskatt, Spillingsskatten, som hittades 1999 i en åker. Här hittar du även spännande gravar och föremål från stenålder till vikingatid, kyrklig konst och en stor medeltidsutställning. På Fornsalen kan du dessutom djupdyka i Gotlands äldsta historia, när ön var ett korallrev söder om ekvatorn, med 430 miljoner år gamla fossil. I utställningen kan du lära dig allt om fossiler som ännu i dag hittas på öns stränder.

Barnens favorit – Skepp & skoj:

Skepp & skoj är Gotlands Museums barnutställning på Fornsalen. Segla båtar, klä ut er till vikingar och slå knopar! Här finns utrymme för lek och lärande för både liten och stor. Barn och vuxna kan leka tillsammans och samtidigt lära sig vad havet har betytt och fortfarande betyder för Gotland. Transporter, fiske, handel, turism – men också hur gotlänningarna i alla tider sökt sig bort till andra länder och kulturer för utbyten av olika slag. Lära och lek i en härlig kombination.

Konst från flera epoker

Är du intresserad av konst finns fina möjligheter att fylla på med näring för själen. Gotlands konstmuseum är utställning, konstsamling och mötesplats i ett.

Konstlivet nu och då – Gotlands Konstmuseum presenterar utställningenKonstlivet somger insyn i dagens likväl som gårdagens konstliv på Gotland. Här presenteras samtidskonst och äldre konst med allt från måleri och teckning till skulptur och video. Konstlivet är baserad på museets konstsamling och aktualiserar även frågor som rör det egna samlandet. 

Besök en museigård och ta en fika

Norrbys – perfekt för barnfamiljen – Norrbys museigård i Väte är Gotlands enda kulturreservat som speglar tiden runt 1930 – 1940-talet. På gården bodde tre syskon från 1900-talets början tills gården testamenterades till Gotlands museum. Gården har en barnvänlig atmosfär med visningar och ett mysigt trädgårdskafé, där du exempelvis kan äta matiga smörgåsar, saffranspannkaka och hembakat kaffebröd. Här kan du också kliva in i en genuin handelsbod med köpmansdisk och mängder av tidstypiska förpackningar från 1930-talet.

Fikastund bland rosorna Petes är ett smultronställe och populärt besöksmål som ligger naturskönt nära havet i Hablingbo. På den typiskt gotländska storbondegården bodde Gotlands första kvinnliga apotekare, Ada Block. I den härliga trädgården kan du njuta av en rosenprakt med flera äldre rossorter. Här finns även ett kafé och en restaurang, med en inglasad port mot havet.

Öppettider och mer info

Fornsalen, museibutiken och kaféet – oktober till april: 11.00-16.00. Maj till september: 10.00–18.00. Museet är gratis för barn och ungdomar upp till 19 år samt museimedlemmar.

Läs mer här

Prenumerera på Gotland

Signa upp på nyhets­brevet!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration och erbjudanden direkt i din inkorg.

Fyll i din mejladress så missar du inget:

    Andra har också läst