Semestertips och sevärdheter för turiser

Topp 15 saker att göra på Gotland

Visby, Fårö, raukar, stränder… Det här är den ultimata listan för dig som turist och undrar vad som finns att göra på Gotland. Vi guidar dig till Gotlands 15 bästa sevärdheter och upplevelser som du helt enkelt inte får missa.

Raukar på Fårö

Nordost om Gotland ligger Fårö, en plats där raukar tornar upp sig ur havet och på land vid Digerhuvud, Langhammars och i Gamle Hamn. Gör en rauksafari och utforska de kända raukformationerna, som Kaffekannan och Langhammarsgubben.

Ringmuren

Visby ringmur byggdes under 1200-talets andra hälft och anses vara Nordeuropas äldsta bevarade stadsmur. Promenerar du de 3,4 kilometerna runt muren upptäcker du bland annat den fastkilade slungstenen i Sankt Göransporten och ”dubbelansiktet” i Söderport. 

Stränder på Gotland

Det gotländska kustlandskapet bjuder in till strandhäng av alla sorter. Vare sig du är ute efter att koppla av på en mjuk och finkornig sandstrand, bada från någon av öns bryggor eller ta del av folkfesten finns rätt strand för dig.

Botaniska trädgården

Innanför Visby ringmur, ett stenkast från strandpromenaden, ligger Botaniska trädgården. Här växer många för Sverige ovanliga växter – däribland tulpanträd, kejsarträd och näsduksträd.

Visby innerstad

Längs kullerstensgatorna i Visby innerstad befinner du dig mitt i stadens historia då du vandrar omkring bland kyrkoruiner och trappgavelhus. Visby är därtill en levande stad med ett stort utbud av kaféer, restauranger och shopping.

Roadtrip på Gotland

Det finns mycket att ta del av på Gotland och en roadtrip är ett bra sätt att utforska lokala hantverksbutiker, kulinariska smaker och naturupplevelser. Passa på att stanna till vid någon av öns restauranger, till exempel vid Katthammarsviks Rökeri eller restaurangen på Djupvik Hotel. 

Gotlands högsta punkt

Den högsta punken på Gotland ligger i Lojsta och har en höjd på 82 meter över havet. På toppen hittas cementrester från ett brandtorn som byggdes under 1900-talets mitt. I närheten av höjden finns dessutom russparken, hem till Lojsta heds viltlevande gotlandsruss.

Självplock efter säsong

Nyplockade solrosor på köksbordet i sommarstugan … Det gårdsnära landskapet förser ön med ett stort utbud av blommor, bär och grönsaker för självplock. Många gårdar har också gårdsbutiker att besöka där de säljer nyskördade råvaror som är i säsong.

Glamping

Kom nära den gotländska naturen utan att kompromissa på det lyxiga boendets bekvämligheter. Glampingsemestern kan upplevas på många platser, bland annat på Surflogiet, Visby Strandby, Slite Strandby och Havsängen i Ljugarn.

Vandra längs kusten

På Gotland är en kustvandring aldrig långt bort. Det finns många vägar, leder och stigar som tar dig längs med havet eller in mot land, förbi naturområden och medeltida kyrkor.

Det finns många vägar, leder och stigar som tar dig längs med havet eller in mot land, förbi naturområden och medeltida kyrkor.

Domkyrkan

Tornen från S:ta Maria domkyrka i Visby fångar lätt ögat. Den medeltida kyrkan uppfördes som gästkyrka för tyska handelsmän. S:ta Maria kallas även ”Vår Frus kyrka” och här strålar solen in genom målat fönsterglas av konstnären Pär Andersson.

Gotska Sandön

Utforska Gotska Sandön, Gotlands nordligaste plats med sitt läge 37 kilometer norr om Fårö. Här kan du skymta både sälar och skåda fåglar och missa inte att besöka fyren och museet, beläget i Gotska Sandöns gamla skola.

Fornsalen

På Strandgatan i Visby innerstad kan du besöka Gotlands Fornsal – Öns äldsta kulturhistoriska museum. Här kan du ta del av historiska föremål som gotländska bildstenar och Spillingskatten. Museets kunniga guider lotsar dig genom Gotlands historia. För de minsta finns barnutställningen Skepp & Skoj.

Ekstakusten

I naturreservatet längs Ekstakusten kan du vandra på klappersten och bland barrträd formade av den hårda vinden. Längs kusten passerar du sevärdheter som Kronvalds fiskeläge och kustartilleriets gamla bunkrar, du har även utsikt mot Stora och Lilla Karlsö. Kusten bjuder dessutom på färgsprakande solnedgångar. 

Kronholmen – #1 i Sverige

Vid Kronholmen i Västergarn ligger Visby Golfklubb – Sveriges bästa golfbana enligt Svensk Golf. Här välkomnas golfare under större delen av året. Den havsnära golfupplevelsen har designats av Pierre Fulke och Adam Mednickson.