Rida i soluppgången

Klockan är inte mer än två på morgonen, men hemma hos Lisa Raufi i Lau har det redan varit full aktivitet i flera timmar. Hästarna har tagits in från hagen. Frukostmatsäcken är packad. Snart kommer deltagarna att få rida in i soluppgången medan Gotland vaknar.

Nu börjar de första besökarna dyka upp på den ännu mörka gårdsplanen. Man hälsar lågmält på varandra, fortfarande sömniga, några längtar nog tillbaka till den varma sängen. Det är fortfarande knäpptyst ute. Lisa möter upp och deltagarna får träffa sina hästar. Sedan bär det av över öppna ängar och åkrar.

Lisa har i förväg bett sällskapet att inte prata om det inte är nödvändigt, och i början av ritten är det bara hästarnas hovar mot marken som hörs.

Förra året var det en kvinna som hann med tre gryningsritter under sin vecka på ön.

Lisa Raufi

Naturen vaknar

Efter ungefär 20 minuters ritt börjar naturen långsamt vakna. En kornknarr på en åker är det första som hörs. En räv stannar upp och tittar på det lilla sällskapet. Sedan är det barrskog som långsamt övergår i lövskog. En bit in i juni kan man här få uppleva hur näktergalshannarna har sångtävling. Närmare stranden är det ljud från sjöfåglarna som tar över. Himlen byter färg flera gånger under ritten. Den blir blå, rosa och orange.

Nere på stranden möts man av den långgrunda Lausviken. Nu hänger solen som en apelsin strax ovanför horisontlinjen och är det stilla så skapar vattnet och ljuset en spegel som gör att det nästan är svårt att se vad som är upp och vad som är ned.

Galoppera i havet

Nu är det dags att galoppera i havet för den som önskar. Sedan blir det frukost på stranden. Smaken av kaffet och smörgåsarna förhöjs lite extra av utsikten och inramningen. Under tiden äter hästarna vass som sin frukost. Efter det bär det av tillbaka mot gården. Klockan är sju på morgonen, dagen på Gotland har bara börjat.

– Det är många som återkommer år efter år, berättar Lisa Raufi. Förra året var det en kvinna som hann med tre gryningsritter under sin vecka på ön. Jag förstår varför, det här är en upplevelse som inte krockar med någon annan aktivitet. När hon kom hem låg hennes familj fortfarande och sov. Då hade de hela dagen kvar tillsammans, fortsätter Lisa.

Miljötanken är viktig

Maten som serveras är närproducerad. Resterna får hönsen, som i gengäld bjuder på äggen till frukosten på stranden. Även själva ritten har en miljötanke: 

– Om man rider försiktigt så gör man minimalt med skada i naturen. Om hästarna bajsar på stranden så plockar vi upp det. Vi tar till och med upp andras skräp, berättar Lisa.

Det är fortfarande på sommaren som de flesta besökarna kommer, men allt fler passar på att rida även andra tider på året. Runt skolloven och de stora högtiderna kommer det ofta gäster, och på höstarna brukar det bli fler bokningar av helgpaket med tredagarsturer. Den gotländska naturen bjuder frikostigt på olika sorters upplevelser under de olika årstiderna.

En upplevelse, nära djuren

– På hästryggen kan du färdas flera mil utan ansträngning, och du får en helt annan upplevelse av naturen, berättar Lisa. Djuren i skogen blir inte lika rädda som när du kommer till fots, så du kommer mycket närmare räven, örnen och rådjuren. Under en längre ritt hinner du också lära känna din häst och känna att ni är ett team som upplever turen tillsammans. Det händer titt som tätt att deltagarna börjar gråta av ren glädje, fortsätter Lisa.

– Det finns inget telefonförbud, men jag brukar uppmana deltagarna att försöka spara upplevelsen i minnesbanken i stället för i telefonen. Under semestern håller många ett ruskigt högt tempo. Det här är ett sätt att koppla bort allt och bara se och känna, avslutar Lisa.

Raufi Islandshästar i Lau

Lisa och hennes man Kave har anordnat gryningsritter i tio år, dottern Alva är också med och hjälper till för det mesta.

Gryningsritterna sker i små grupper om högst fem personer. Ritten tar tre till fyra timmar och är lämpliga för deltagare som är vana att rida sedan tidigare. Man anordnar också kortare turer som är anpassade till grupper med varierande ridvana.

Det finns också helgpaket med boende och utfärder. Det finns två lägenheter på gården för uthyrning. De flesta av gårdens hästar är islandshästar, men det finns också ponnyer.