Östersjöns ensligaste plats

Gotska Sandön

Gotska Sandön sägs vara Östersjöns ensligaste plats. Kanske är det därför den
ännu är okänd för många svenskar. Men de som ändå har hittat hit återkommer gärna gång på gång. Här finns en enastående natur och vidsträckta sandstränder som lockar med magiska kvällsdopp i solnedgången.

Svårtillgängligt men sällsamt vackert

Svårtillgänglig, ödslig och karg men med en sällsamt vacker natur av djupa tallskogar, milsvida stränder gör Gotska Sandön till ett utflyktsmål väl värt att besöka. Gotska Sandön är en nationalpark som invigdes 1909 och ligger omkring 38 kilometer norr om Fårö.

Den ensliga lilla ön förvaltas av Länsstyrelsen på Gotland, och på uppdrag av dem vårdar i sin tur Gotska Sandöns hembygdsförening de ängen som finns här.

Till hjälp har de frivilliga medlemmar som vid fyra tillfällen per år utför fagning, slåtter, höbärgning och bygg/renovering. Kerstin Lundberg och hennes man Johnny är några av dem som varit på höbärgningsresan fem år i rad. Arbetslaget vid en sådan resa består av 8–10 personer, som under en veckas tid tillsammans ansvarar för att uppdraget blir ordentligt utfört.

Vidsträckta sandstränder och bad

Vinsten med arbetet menar Kerstin är naturupplevelsen på Gotska Sandö, i kombination med den härliga samvaron de har i gruppen.

Just höbärgningsgänget har dessutom många traditioner tillsammans, såsom det dagliga tio-fikat under eken vid gamla gården, silluncherna och inte minst de många baden. Morgondopp innan frukost är ett måste, likaså eftermiddagsdoppet efter dags hårt arbete.

– Och gärna minst ett dopp till någon gång under dagen eller kvällen, skrattar hon.

Har man som på Gotska Sandön vidsträckta sandstränder i varje väderstreck är det inte svårt att förstå att man vill bada. Ofta! Kerstins favorit är stranden som går under namnet Franska bukten. Den ligger en bit bort från Fyrbyn och Lägerplatsen men är väl värd sin promenad.

– Och då blir ju också badet där extra härligt, avslutar Kerstin.

Här kan du njuta av lugnet, ostörd natur och sandstränder som sträcker sig åt alla väderstreck.

Tips under din vistelse på Gotska Sandön

Säludden Ett roligt utflyktsmål med goda chanser att få se de vackra sälarna. Säludden är ett skyddsområde och man kommer inte ända ut, men tack vara ett gömsle kan man ändå komma riktigt nära utan att störa sälarna.

Franska bukten Det finns många vackra stränder, men just denna har något speciellt. Kanske för att den ligger lite längre bort än de flesta andra, vilket gör att färre tar sig hit. Frågar man mig så är den dock väl värd en promenad!

Kapellet – Varje kväll (kl. 21) är det traditionsenlig aftonbön i kapellet, som avslutas med en ljusceremoni. Här tar alla med sig ett tänt ljus inifrån sin bänkrad och samlas i en ring utanför för att tillsammans sjunga en sång.

Eken vid Gamla gården – Njut av fika eller en välförtjänt lunch i skuggan under eken vid Gamla gården, rofyllt och mysigt.

Norra fyren – Vid Bredsandsudde ligger Norra Fyren som är ett trevligt besöksmål.

Höga åsen ­– Vacker vandringsled genom tallskogen. Härlig kontrast mot kustremsan, med tät tallskog som bjuder på fantastiska naturupplevelser.

Växtlivet ­– Liljor och orkidéer är bara ett par av alla vackra blommor och växter man kan hitta på ön. Håll utkik när du ändå är ute och på vandringsfärd!