Weekend

Romantisk weekend på Gotland – guide till en drömmig Visby-helg

Rosornas och ruinernas stad. Kanske även Sveriges mest romantiska? Visby är det ultimata resmålet för er som vill ha en mysig helg i kärlekens tecken. Strosa i pittoreska gränder, njut av spabehandlingar och dela en charkbricka med lokala delikatesser. Vi tog tempen på romantiken i den mytomspunna staden en fredag till söndag i januari.

Checka in på boutiquehotellet Kalk 

Den dova doften av apelsinskal och cederträ slår emot er så fort ni kommer innanför dörrarna. Utanför piskar januariregnet men här inne råder en omhuldande känsla av lugn och ro. Kalk hotel är ett litet och charmigt boutiquehotell som ligger precis vid ringmuren ned mot Almedalen. Ett optimalt läge där ni både har innerstadens livfullare gator – som S:t Hansgatan, Hästgatan och Strandgatan – precis runt hörnet, och samtidigt strandpromenaden och havet ett ögonkast bort. Om ni har valt ett av hotellrummen med balkong, varför inte börja helgen där med något vin från hotellets samling samtidigt som ni ser solen sakta förvandla havet till guld?

Bubbel-bonanza och delad charkbricka hos Volare

Ni behöver inte gå långt för att komma till vinbaren Volare, den ligger bokstavligt talat på andra sidan gatan. I en mysig lokal med medeltida valv erbjuds både delikata maträtter och en generös vinlista. Volare är lagom romantisk, lagom livfull – för den som inte ENBART vill stirra i partnerns ögon en hel kväll. Hit kommer Visbyborna själva för att dela på en charkbricka och framför allt för en specifik ost: fyrtornsosten. Även granbarksosten är något av en lokalfavorit, för att inte nämna lakritsfudgen. Ni som är (vill bli?) bubbligt nykära tar er med fördel igenom vinbarens omfattande bubbelutbud. 

Hotellfrukost – och second breakfast

Lördag morgon och vad sägs om en hotellfrukost i toppklass på hotellet? Kanske gör ni min personliga favorit: brygger en espresso macchiato i hotellrummets kaffemaskin och vaknar långsamt bland mjuka dunbolster med Nyhetsmorgon i bakgrunden, för att sedan ta en “second breakfast” några timmar senare i hotellets frukostbuffé.

Bland blomster i Botaniska trädgården

Visbys Botaniska trädgård har sin charm oavsett årstid, även om den förstås ger bäst utdelning vår, sommar och höst. Dofta på rosenprakten i rosariet, pergolan med klematisen slingrandes och strosa genom lustgården. Det spröjsade lusthuset på Tempelkullen är en utmärkt plats för paus. Ta sedan vägen ut till strandpromenaden genom den så kallade Kärleksporten. Precis innan ni går ut genom porten kan ni föreviga er vistelse och kärlek med ett hänglås på parkens staket.

Promenera i romantiska gränder

Om ni inte upplevt det själva så har ni med största sannolikhet sett bilder. Jag pratar förstås om de sockersöta gränderna i Visby där rosorna väller ut på ett nästan vulgärt vis om sommaren. Men glöm inte bort att gränderna kan vara lika romantiska även vintertid. Strosa längs med Nygatan, Klinttorget, Trappgatan, Uddens gränd, Korsgatan och Lancastergränd. Missa inte heller Fiskargränd och Skogränd borta vid Botaniska trädgården. Men framför allt: tillåt er att gå vilse en stund! 

Ta en tur in i Domkyrkan – och upp på Kyrkberget

Den vackra domkyrkan i Visby, Sankta Maria, är byggd i romansk stil och ett måste för en Visby-vistelse. Efter att ha insupit atmosfären av århundranden av vigslar, tar ni Kyrktrappan upp till platån ovanför katedralen för Visbys kanske bästa utsikt. För er som behöver det finns även här en kramhållplats. Ett annat tips är att göra som Pippi, Tommy och Annika och duka upp en picknick med kyrkklockorna och hela Visby innerstad som siluett.

Strosa på strandpromenaden i solnedgången

Framåt kvällen förvandlas Visby till guld. Solen är på väg ned i Östersjön och strandpromenaden blir en attraktiv plats att strosa hand i hand på. Visst är det något med att blicka ned i det glittrande havets lugna vågor? Att känna solens värmande strålar mot kinden? 

Ät middag hos Vår fru

På innergården brinner brasan och genom de ojämna fönstrena fladdrar stearinljusen från borden innanför. Restaurangen Vår fru har skapats av skådespelaren Lia Boysen och grundaren av Fotografiska, Per Broman, och stället osar av konstnärlig dekadens. Den avslappnade stämningen ger en hemtrevlig – och romantisk – upplevelse. Rätterna är delikata, och vill ni ha deras specialitet tar ni popcornen och surdegsvåfflan. 

Spadag hos Selma City Spa Wisby

Det är söndag och under lågsäsong innebär det att de flesta av butikerna är stängda. Regnet silar sakta ned, så vad passar bättre än ett rogivande spabesök? Selma City Spa Wisby ryms i källaren till Clarion Hotel Wisby och erbjuder bastu, uppvärmd pool, bubbelbad och spalounge.

Här flyter ni runt bland pelare från 1400-talet, dricker ett glas vin, läser skvallertidningar, och njuter av massagebehandling (något som dock inte erbjuds alla dagar, så dubbelkolla spabehandlingarna i förväg om det är avgörande). I priset ingår lån av badrock, tofflor och handduk så det enda ni behöver ha med er är badkläder.

Söndagsbrunch innan hemfärd

Innan det är dags för hemfärd är tipset att avnjuta en gotländsk söndagsbrunch. Lite längre bort från spaet, på Strandgatan, ligger Värdshuset Lindgården som serverar Late Sunday Brunch varje söndag. På Stora torget finns Bageriet som erbjuder brunch varje helg och nöjer ni er med något enklare har Café Amalia frukost hela dagen lång. 

Framåt tretiden är det dags att spatsera bort mot färjeterminalen, varma i kropp och själ, mätta i magen – och redo att börja drömma om nästa besök på romantikens ö.

Andra har också läst