Weekend

Höstweekend i Visby – att göra under 24h

Vad kan man egentligen göra en weekend i Visby under lågsäsong? Ganska mycket skulle det visa sig när vår skribent Sofia åkte till ön en ruskig helg i november. Följ med i Visbys gränder timme för timme under ett dygn. 

Checkar in på Visby Börs – Visbys äldsta hotell

Det är mörkt när jag kliver av färjan och ut i novemberkylan i Visby. Passagerare möts upp av sina familjer i Visbys färjeterminal, taxibilar plockar upp kunder och snart är det bara ljudet av höstkängor mot den fuktiga kullerstenen som hörs på väg in mot Visby innerstad. Klippetiklappeti. 

Hotellreceptionen på Visby Börs är stängd när jag kommer fram kl 00:15, men tydliga instruktioner leder in genom en röd port, fram till en skänk med rumsnyckeln. Visby Börs är både innerstadens äldsta, och samtidigt nyaste, hotell. Huset är byggt under medeltiden och redan i början av 1900-talet agerade det hotell för turister. 2019 renoverades det och återuppstod igen, och idag är det ett 4-stjärnigt hotell med stans bästa läge på Strandgatan – en kvarts promenad från färjan.

Lördag timme för timme

Kl. 09:00

Promenerar längs med Visby strandpromenad och botaniska trädgården

Hotellets frukostsal är inredd som en teater från 1920-talet med tunga sammetsgardiner, kristallkronor och enorma tavlor med guldramar lika uppseendeväckande som konstverken själva. Efter en lugn frukost strosar jag ner genom ett krispigt Almedalen till strandpromenaden.

Havet är ännu färgat av morgonrodnaden och axlarna sjunker ännu ett snäpp till kluckandet från strandkanten. På andra sidan ringmuren en bit norrut ligger Visbys botaniska trädgård med rosarium och örtagård.

Måhända fel årstid för blomentusiasten men ändå en upplevelse på sitt sätt. Morgondaggen ligger stelfrusen på blombladen och det känns lite som att gå runt bland tårtrosor i kristyr. För än blommar rosorna i Visby. 

Kl. 09:30

Hämtar andan i Domkyrkan 

Från den botaniska trädgårdens östra ände kan man gå bort till Visby Sankta Maria domkyrka. En av öns 92 medeltida kyrkor och den pampigaste av dem alla.

Domkyrkan i Visby är byggd år 1225 och ett besök i den hör en Visbyresa till, oavsett egen tro eller inte. 

Kl. 10:00

Visbys sötaste gränder

Trapporna till höger om domkyrkan leder upp till kalkstensklinten och en vidunderlig utsikt över innerstaden. Härifrån syns S:ta Karins ruin, Stora torget och färjeläget. Jag fortsätter bort längs med Trappgatan som bjuder på fler utsiktsplatser och smala trätrappor som slingrar sig nedåt – och några av stans sötaste gränder. Missa inte heller Nygatan och Klinttorget.

Kl. 10:30

Saffranspannkaka hos Ett rum för resande

“O sole mio”. Zadok Lev nynnar med i Pavarotti borta från köket på Ett rum för resande. Hit kommer resenärer från hela världen för att fika hans italienska och franska bakverk eller äta pasta. Själv beställer jag en riktig Gotlandsklassiker: saffranspannkaka med salmbärssylt och grädde. 

Kl. 11:00

Shoppar gotländskt hantverk

En höstweekend i Visby är knappt värd namnet om där inte får ingå en runda till de många små butikerna som finns med lokalproducerat, gotländskt hantverk och design. Flera av dem har dessutom öppet under lågsäsong – här är mitt förslag på runda:

  1. Strandgatan: Börja hos Kvinnfolki som säljer lokalt hantverk designat och tillverkat av gotländska kvinnor. Fortsätt sedan bort till Gotlands museum som ligger på samma gata. Förutom att museet och Fornsalen är värda ett besök i sig så är museishoppen fylld av gotländskt hantverk och design, både för stora och små.
  2. St Hansgatan: Ta dig uppåt från Strandgatan via Brännerigränd till St Hansgatan. Här ligger hantverks- och designbutikerna på rad. Förutom den klassiska butiken Yllet med sina ullprodukter, så finns till exempel juveleraren Annika Gustavsson, Gotlands Strumpfabrik och möbelbutiken G.A.D. Innan du svänger av mot Stora torget (via Sankta Katarinagatan) tar bokslukerskan en sväng in hos Antikvariat Drotten – en antikvitet i sig.
  3. Stora torget: Visbys största torg är förstås ett måste och under sommarhalvåret och december pågår även torgförsäljning här
  4. Södra kyrkogatan: Fortsätt upp längs med Södra kyrkogatan via den söta (bokstavligt talat) Karamellboden. Har du tur är den öppen.
  5. Wallérs plats: Innan rundan är klar hinner du med ett stopp i galleriet och butiken Stuk för att kolla in unika skapelser av gotländska konsthantverkare och formgivare – från kläder till porslin till smycken. Varje månad byts utställningen ut i galleridelen och där ordnas både vinter- och sommarsalong.
  6. Hästgatan: Den som är intresserad av design även från andra delar av världen fortsätter ned längs med Hästgatan till mini-gallerian H10 och sedan inredningsbutiken Akantus. Där ligger även tebutiken Kränku kända för sin egen Guteblandning.

Kl. 12:30

Klassisk fisksoppa hos Jessens saluhall

Efter en kylig runda i Visbys medeltida gränder är det dags att gå in i den desto varmare saluhallen.

Jessens saluhall drivs av de tre bröderna Simon, Jens och Peder och är en livfull delikatessbutik med restaurang- och bardel där du kan njuta av en aw eller lunch året runt. Ofta med något långkok på menyn, själv tar jag deras signaturrätt Saluhallens Fisksoppa, perfekt för en murrig höstweekend.

Kl. 13:30

Liveshow hos Visby glasblåseri

Varje dag året runt brinner ugnarna i glasblåseriet på Mellangatan 56. Christer Mattsson har drivit Visby glasblåseri i över 25 år och den som kommer till hans verkstad och butik en lördag efter lunch kan med stor sannolikhet få se honom blåsa.

Christer återvinner glasflaskor från Visbys restauranger och förvandlar dem till glaskonst enligt gamla metoder. När jag kommer dit pågår ett samarbete med den gotländska smideskonstnären Elena Berg Österdahl.

– Det är häftigt hur glasblåsandet kan vara så farligt och hårt och ändå bli något så otroligt skört, konstaterar Elena samtidigt som hon assisterar Christer med det glödheta glaset. 

Kl. 14:30

Cappuccino och gotlänningar på café H10

Om du, som jag, gillar att spana på människor så är caféet H10 the place to go. Här möts Visbyborna själva för en kaffe – eller under sommarhalvåret för en aperitivo.

Jag köper en Johan & Nyström-cappuccino och sätter mig vid ett av barborden med utsikt över Hästgatan och livet som pågår utanför.

Kl. 17:00

Aw i ginrummet på Värdshuset Lindgården

Marschallerna fladdrar i novembervinden utanför Värdshuset Lindgården och genom de handblåsta fönstren anas middagsglada kroppar och kristallkronor. En trappa upp ligger det så kallade ginrummet: en bar inredd med småmönstrade tapeter, piano och bordslampor med sammetsskärmar. Här vankas det aw och rummet är redan fullt av gt-skålande gäster. Dryckesmenyn bjuder bland annat på ett enormt utbud av både gin och tonics – flera tillverkade på Gotland.

Kl. 19:00

Middag på mysiga Vår fru 

Ett kreativt näste för den medvetne middagsgästen är restaurangen Vår fru. Restaurangen har skapats av skådespelaren Lia Boysen och Fotografiskas grundare Per Broman, och ja du hör ju själv att det bådar för succé. Mysighetsfaktorn håller lika hög nivå som smakerna. Stället är extra känt för sin surdegsvåffla och sina popcorn (missa inte heller den spektakulära toaletten).

Tips är även att ta en sväng förbi deras “Måla & Skåla”, torsdagar till söndagar mellan klockan 17 och 21. En kreativ öppen verkstad för både barn och vuxna som köper något i baren.

Tar söndagsbåten hem kl. 07:30, eller…

…stannar till 16.00 för att slippa stiga upp i ottan och istället få tid till ett spabesök hos Wisby hotell eller en vandring längs med den vackra Klintkustleden. Dygnet i Visby är slut och jag konstaterar att ett besök under lågsäsong faktiskt är att föredra framför fullproppade gränder en het sommardag.

Andra har också läst