Funderar du på att åka iväg en långhelg med kompisgänget eller partnern – men undrar om det verkligen finns saker att göra på Gotland på vintern? Då är den här guiden för dig! Börja med att hyra en mysig stuga (tänk: bastu och kamin), fyll den med dina favoritpersoner och läs sedan följande tips för saker att hitta på.
1. Bruncha lääänge i Visby
Duka upp en egen brunchbuffé i stugan (förslagsvis med produkter från tips nr 2 här i listan) – eller besök någon av öns populära brunchställen. Några som har öppet även under vinterhalvåret är Värdshuset Lindgården som serverar en Late Sunday Brunch varje söndag, Bageriet som erbjuder helgbrunch och Café Amalia som serverar frukost hela dagen lång. Om ni är ett mer morgonpiggt gäng är ett tips att boka in er på frukost hos något av stadens hotell. Några som välkomnar gäster utifrån är Kalk Hotel och Hotel Helgeand.
2. Botanisera bland gårdsbutiker och gotländska delikatesser
Njut av en frukost med fil från mjölkboden på Puttersjaus Gård, bröd från Själsö bageri, ägg från Ungesmiss gårdsbutik och tomater från Kullshagebruk – “Gotlands mest otillgängliga gårdsbutik” – för att bara ge några exempel! Gotland är fyllt av små gårdsbutiker som säljer lokalproducerade grönsaker, kött, och mejeriprodukter. Många av butikerna är obemannade bodar där du betalar själv genom att swisha och skriva upp inköpen i ett anteckningsblock. I Visby finns även delikatessbutikerna Wisby Ost och Jessens Saluhall.
Har ni inte tid att åka runt bland gårdsbutiker? Stora Coop i Visby är ett bra alternativ med sitt stora utbud av lokala produkter. Eller beställ direkt från gotländska odlare och bönder via Facebookgruppen REKO-ringen för att sedan hämta ut produkterna i Visby på torsdag samma vecka.
3. Checka in på spa för en dag
Antingen hyr ni en stuga med bastubad och gör en egen spakväll med ansiktsmasker och gröna smoothies som ni köper med på vägen. Eller så bokar ni in en spadag hos Selma City Spa i Visby! Spaet är inhyst i källaren till Clarion Hotel Wisby och erbjuder bastu, uppvärmd pool, bubbelbad och spalounge. Här flyter ni runt bland pelare från 1400-talet, dricker öl eller vin i poolen, läser skvallertidningar, och njuter av en spabehandling (dubbelkolla dock i förväg att behandlingar erbjuds just er tänkta dag).
4. Kör en padelturnering i Sveriges vackraste rackethall
Vem i gänget är egentligen bäst på padel? Utmana varandra och kör en turnering i vad som kallats för Sveriges vackraste rackethall: Visby Racketcenter. Här hyr ni banor och utrustning för att spela padel (eller badminton, pingis, tennis eller pickleball) – med utsikt över havet!
5. Gå på pubrunda eller ölsafari mellan gotländska bryggerier
Av Sveriges alla regioner är Gotland den med flest bryggerier per invånare. Två som erbjuder både ölprovning och bryggerikurser – även vintertid – är Hop Shed Brewery och Gotlands Bryggeri i Visby. Snausarve gårdsbryggeri i Slite håller öppet vissa strötider under vintern och Burgsviks bryggeri i Burgsvik går att boka för bryggerivisning.
Ett annat alternativ är att gå på en egen pubrunda inne i Visby för att prova er fram bland det lokala ölsortimentet. Några barer med extra stort ölfokus är: Bryggeriet som delar byggnad med Barlingbo Bryggeri, Hop Shed brewpub som serverar egenbryggt öl och Jessens saluhall och bar som bland annat är exklusiva med att servera öl från Klinte Bryggeri.
6. Vinturnera bland Visbys vinbarer
Börja vinturnén med bubbel och charkbricka bland medeltida valv på vinbaren Volare. Bege er sedan upp till Stora torget för ett franskt krispigt vitt vin och några ostron hos Bakfickan, för att sedan fortsätta i fransk anda hos Bolaget. Här fyller ni med fördel även på med en fransk huvudrätt. Vad sägs om en lammbourguignon på gotländsk lammbog och lammytterfilé? Sedan har det blivit dags för naturvin och som tur är ligger Bageriet bokstavligt talat nästgårds. Avsluta i en mysig och livfull barmiljö uppe i ginrummet på värdshuset Lindgården med en lokal GT. Här finns lokala busstider och Taxi Gotland när det är dags för hemfärd.
7. Shoppa gotländsk design och lokalt hantverk
Att åka på loppisrunda är förstås en självklar aktivitet under sommarhalvåret, men även under vintern går det att stilla shoppingsuget. På Gotland bor många hantverkare, designers och konstnärer vars produkter och verk du både kan kika på och köpa runt om på ön.
Några tips är Roma kungsgård som är ett centrum för kultur och hantverk, och ett shoppingparadis för den designintresserade besökaren. Lilla Bjers gårdsbutik säljer inte bara mat, utan även hantverk tillverkat på ön. På flera orter finns Gotlands Strumpfabrik som säljer kläder i gotländsk ull, och du behöver inte åka långt för att hitta ett äkta gotländskt lammskinn – spana in appen Öppet Gotland för att hitta en gårdsbutik som är öppen.
Men flest butiker hittar du förstås inne i Visby. Ta sikte på gator som Adelsgatan, Hästgatan och S:t Hansgatan, där du bland annat hittar Kvinnfolki, Visby glasblåseri och Stuk. – För fler tips på shoppingrundor i Visby, läs denna höstguide.
8. Gå på en mycket lokal landsortsbiograf
Att gå på bio på Bergmancenter på Fårö en snödimmig vinterkväll är värt upplevelsen i sig – oavsett film. Men det finns även ett helt gäng charmiga landsortsbiografer på andra delar av ön som också visar film året runt. Några av dem är Royhuset i Fårösund, Slitebio i Slite, Hemsegården i Hemse, Rondo i Klintehamn och Östergarns bio i Östergarn (som gör en paus för fika i mitten av filmen).
I Visby hittar ni SF-biografen Biostaden Borgen som även har en 3D-salong och Folkets Bio Betty som livesänder teatrar och operor.
9. Vandra och grilla korv längs med Gotlands finaste led
Skiner solen? Spendera en dag ute i den gotländska naturen! Längs med den nordvästra kustremsan går Klintkustleden – även kallad Gotlands finaste vandringsled. Totalt är leden 30 kilometer men tipset är att gå en delsträcka, förslagsvis mellan Sigsarve och Häftingsklint och tillbaka (bussförbindelserna längs med leden är i knapraste laget). Då vandrar ni längs med kusten, upp på klinten, genom karga barrskogar och förbi söta fiskelägen på stranden. Längs med vandringen finns flera anlagda grillplatser att stanna till vid för att grilla korv och marshmallows. För inspiration: läs detta vandringsreportage från just delsträckan Sigsarve-Häftingsklint på Klintkustleden.
10. Ha en kulturell afton med teaterföreställning och middag
Plocka fram det röda läppstiftet, scarfen och den svarta polotröjan – och förvandla kvällen till en kulturell afton! Boka in er på en teaterföreställning i någon av öns året-runt-teatrar. I Visby innerstad huserar Länsteatern Gotland i en gammal kyrka och Riksteatern Gotland arrangerar föreställningar som spelas i olika teaterlokaler runt om på ön, som till exempel Rondo i Klintehamn och Hemsegården i Hemse. Varför inte runda av med middag hos Vår fru inne i Visby som skapats av skådespelaren Lia Boysen och Fotografiskas grundare Per Broman?
Tips: Använd appen Öppet Gotland
Genom appen Öppet Gotland (Apple Store och Google Play) kan ni se vilka aktörer som är öppna en specifik dag och tid. De flesta mindre aktörer är bättre på att uppdatera öppettiderna på Facebook och Instagram än på hemsidan eller Google, så kolla där för aktuella uppdateringar och nya öppettider.