Roadtrip

Rauk and roll – utflykter att göra på norra Gotland

Kanske har du varit på Sudret, kanske även tagit en tur till Fårö – men har du tillbringat tid på den norra delen av Gotland? Här kommer tips på fem dagsutflykter att göra på norra Gotland och som dessutom fungerar året runt (om inget annat anges). Och som bonus får du förslag på passande roadtrip-låtar.

1. Lickershamn – söta fiskestugor och Sveriges högsta rauk

Redan vid parkeringen i hamnen möts ni av fiskeläget med de små söta, röda fiskestugorna på rad. I en av dem huserar rökeriet Putte på Lickers, som säljer färska och rökta fiskar under sommarhalvåret men även till en del lov och högtider. Samma öppettider har Lickershamnskrogen, vars utomhusterrass med utsikt över hamnen och fiskebodarna är ett populärt tillhåll. 

Oavsett årstid kan ni promenera ut till Gotlands högsta rauk, Blå jungfrun. Fascineras av raukens hiskeliga (kärleks)historia och dramatiska placering på en klippa 27 meter över havet. Vandringen ut till Blå jungfrun är ungefär en kilometer enkel väg och bjuder på härliga vyer av turkosgrönt vatten nedanför den skarpa klintkusten. Kanske får ni mersmak och fortsätter vidare från rauken längs med Klintkustleden?

På vägen: Börja med en fika hos Själsö bageri & café. Missa inte heller ett stopp i Krav-certifierade Ungesmiss gårdsbutik (självbetjäning).

Tid med bil från Visby: 27 min.
Tips på roadtrip-låt: ”Sol, vind och vatten” av Ted Gärdestad

2. Asunden – kargare kan det knappast bli

Via en smal landremsa som går rakt ut i havet – och en liten bro – når ni ön Asunden. Här hittar ni norra Gotlands allra mest karga natur. Ön har tidigare varit ett militärt övningsområde, men är idag ett bilfritt naturreservat och raukfält. Naturen är sparsmakad och består mestadels av raukar och några enstaka träd som bildar svarta siluetter mot himlen. Ibland skymtas ett och annat får.

Från parkeringen vandrar ni längs med stranden bland strandkål, fossiler och med Slites stånkande kalkstensfabriker i periferin. Kanske tar ni en raukfika i några av Gotlands största raukar som finns här? Ön är lite av en doldis och de flesta ni möter är antagligen antingen fågelskådare på spaning bland strandängarna eller fiskare i galonbyxor ute i vattenbrynet.

På vägen: Köp KRAV-märkta bär, grönsaker, lamm och skinnhantverk i Vägume Kvarns gårdsbutik (självbetjäning). Ät lunch på populära Bonden och Bönorna i Slite (öppet maj-dec).

Tid med bil från Visby: 49 min (52 min via Slite)
Tips på roadtrip-låt: Shoreline “Anna Ternheim”

3. S:t Olofsholm – väderkvarn, raukfika och heliga hamnar

Är ni riktigt äventyrliga vandrar ni Pilgrimsleden från Visby till S:t Olofsholm, men med bil kommer ni dit tre dagar snabbare. Parkera vid småbåtshamnen och vandra sedan västerut bort till militärbunkern vid havet för att sedan gå längs havets rand tillbaka.

S:t Olofsholm är ett naturreservat med flera stora raukar och en vacker väderkvarn på toppen. Det sägs även vara här i S:t Olofsholm som kristendomen kom till ön när Olof den helige – en norsk viking och även kung – landsteg år 1029. Platsen är fortfarande en helig plats för vissa. Sommartid bjuder sandstranden på barnvänliga långgrunda dopp och vackra strandrosor.

På vägen: Ät en enkel men charmig sopplunch eller hembakad fika i Folkets hus i Rute.

Tid med bil från Visby: 52 min
Tips på roadtrip-låt: ”Valhalla Calling” av Miracle of Sound

4. Husken – variationsrik rundvandring

Ställ bilen på den lilla skogsparkeringen och följ stigen rakt in i skogen. Att vandra runt halvön Husken innebär en variationsrik promenad som börjar (för den som går medurs) genom en skog, förbi några fritidshus och sedan in i en ännu mer trolsk skog där mossan alltid tycks skimra i grönt. Ni vandrar med havet mellan träden till vänster och när stigen slutligen leder ut på stranden byts granmystik mot bländande kalksten, havsbrus och fossilchanser. 

Runda udden och fortsätt tillbaka på andra sidan. Ta en paus vid det olivträdliknande-picknickträdet, eller fortsätt en bit på grusvägen för att sedan gå upp på klinten och picknicka bland raukar med utsikt över Valleviken. Totalt blir rundan drygt 2 kilometer.

På vägen: Shoppa lokalproducerade mejeriprodukter från Puttersjaus fjällkor i gårdsbutiken Mjölkbodi (självbetjäning) – och gör en avstickare till “Gotlands mest otillgängliga gårdsbutik” Kullshagebruk (självbetjäning och öppet under sommarhalvåret).

Tid med bil från Visby: 53 min
Tips på roadtrip-låt: “Den blomstertid nu kommer” vars text skrevs vid Hångers källa som du passerar med bilen.

5. Bungenäs – bilfri savann

För några år sedan var Bungenäs ett militärt område. Idag är halvön norra Gotlands kanske allra trendigaste hotspot. Militärbunkrar har byggts om till arkitektritade villor och trendiga restauranger som serverar mat i den gamla kalkstensfabrikens lokaler. 

Hit åker ni sommartid för att lajva äkta gotlandshipsters och äta på Matboden eller fika hos Nyströms i den gamla Konsumbutiken. Vintertid lämpar sig halvön bäst för en vandring i dramatisk natur bestående av kalkstensbrott, gamla skyttegravar, bunkrar och andra kvarlevor från militärtiden. Att halvön är bilfri ger ännu mer mystik i vinterdimman.

På vägen: Shoppa närproducerade grönsaker, ägg, lammskinn och egentillverkade delikatesser i Nyplings gårdsbutik. Under sommaren plockar du magiska sommarbuketter i deras självplock av snittblommor.

Tid med bil från Visby: 56 min
Tips på roadtrip-låt: ”Into The Mystic” av Van Morrison