Den brukar kallas en av Sveriges vackraste kustleder, eller kort och gott: Gotlands finaste vandringsled. Klintkustleden tar dig 30 kilometer längs med Gotlands nordvästra kust – över klinten, genom karga barrskogar och förbi fiskelägen på stranden. Nöjer du dig med att gå runt sju kilometer gör du som vi och går delsträckan från Sigsarve till Häftingsklint och tillbaka.
Vi ställer bilen på den lilla skogsparkeringen i slutet av grusvägen, en avtagsväg från väg 149 skyltad “Sigsarve”. Ryggsäcken är packad med kaffetermos och picknickmacka från Brödboden vid Södertorg i Visby. Det är slutet av november, luften är kylig och fuktig och solen kämpar sömndrucket bakom tunga moln trots att det är mitt på dagen. För många skulle det nog te sig som en riktigt glåmig höstdag, men eftersom vi vandrat sträckan många gånger tidigare så vet vi vilka naturens magiska ögonblick som väntar oss – oavsett väder.
En av Gotlands vackraste kustleder
Klintkustleden går genom sex naturreservat på den norra delen av Gotlands västkust. Från Björkume ungefär vid Lummelundagrottorna till Gotlands nordligaste punkt, Hallshuk. Totalt är leden 30 kilometer lång och rustades 2018–2019 med ordentliga markeringar, kartor, eldplatser och stättor som tar dig över fårstängslet där det behövs.
Att gå hela Klintkustleden beräknas ta ungefär tio timmar aktiv vandringstid. Det gör att den lämpar sig bra för två dagar och en övernattning, förslagsvis på vandrarhemmet i Ireviken som ligger ungefär halvvägs. Men det går som sagt lika bra att bara gå en av de tre etapperna som leden är uppdelad i, eller som vi gör: gå en delsträcka och sedan ta samma väg tillbaka. Bussförbindelserna som finns är i det knappaste laget, vilket gör att bil eller skjuts är ett stort plus.
Från Sigsarve till Häftingsklint och tillbaka
Vår vandring börjar vid parkeringen vid Sigsarvestrand. Härifrån går det att börja följa de orangea markeringarna som visar var Klintkustleden går, eller göra en specialare som vi och börja direkt på den majestätiska klinten för att ta strandvägen tillbaka. Då går du mestadels på Klintkustleden men får lite variation mot slutet.
Vandringen tar oss genom uråldrig barrskog, över en stätta och över mjuk klorofyll-grön mossa. Röda, näpna nypon klamrar sig fast vid nakna rosenbuskar och den gråvita kalkstenen bildar kantiga formationer som skapar grottor i klinten. Ibland bryter solen igenom molnen och förvandlar det lilatonade diset som annars omger oss till dramatiska kontraster.
Efter ett tag börjar magin på riktigt: den första utsiktspunkten från klinten med en ändlös vy över havet. Leden slingrar sig sedan fram bort till Häftingsklint, stundtals uppe på klinten med utsiktsplatser, stundtals nere på strandvallarna bland snäckor och fossiler. Både vid Häftings och i Sigsarve finns fiskelägen som skvallrar om svunna tider. Under hela vandringen möter vi knappt en människa, förutom två fiskare som står med havets brus till midjan och blicken fäst någonstans långt bort i horisonten. Är det kanske detta som kallas mindfulness?
Att göra längs med Klintkustleden
För den som vandrar Klintkustleden under hösten och vintern finns stor chans för örnsafari. På Gotland bor runt 50 havsörnar och inte sällan syns den just här.
Den som vandrar på våren och tidig sommar kan se Apollofjärilen lyfta från klinten, blåelden som fullkomligt exploderar i naturreservatet Hall-Hangvar och den ovanliga gulyxne-orkidén.
Går du hela sträckan passerar du även Irevikens sandstrand med fossiler och kalla friska vågbad och Lickershamn med sin pittoreska fiskehamn, rökeri och hamnkrog. I Lickershamn kan du även promenera bort till Sveriges högsta rauk, Blå jungfrun. Kanske sover du över i stugbyn här?
Längs med leden finns även flera eldplatser att göra upp en brasa och grilla korv på. Tar du dig hela vägen har du ett fyrtorn både i början vid Björkume – Stenkyrkehuks fyr – och alldeles på slutdestinationen i Hallshuk.
Klintkustleden – bra att veta inför vandringen:
Sträcka: Björkume-Hallshuk.
Längd: 30 km, 3 etapper.
Antal timmar: 10 tim aktiv vandringstid.
Svårighetsgrad: Lätt-medelsvår.
Boende: Lickershamns semesterby och vandrarhemmet STF Ihre Gård.
Mat: Rökeriet Putte på Lickers, Lickershamnskrogen, caféet på Ihre gård och flera eldplatser att grilla korv på.
Stränder: Lickershamn, Ireviken, Svarthäll och Sigsarve.
Skyltning: Följ de orangea brickorna och banden.
Parkering: Björkume, Lickershamn, Ireviken, Svarthäll, Sigsarve, Hall-Hangvar och Harudden.
Bussförbindelser: Att ta bussen för att vandra längs med Klintkustleden är inte helt enkelt, men ett exempel för den som är beredd att anpassa sträckan utifrån bussförbindelserna är att ta buss 61 från Visby till Burge (Björkume) för att sedan några timmar senare ta bussen tillbaka från Ihre. Se busstider.
Mer information: Länsstyrelsen Gotland.