Mat & dryck

Wine & dine i Visby – vinbarerna du inte får missa

Är du en naturvinsfantast? Föredrar du krispigt vita? Eller har du en fäbless för champagne? Då är den här guiden till Visbys vinbarer för dig. Följ med till restaurangerna och barerna som erbjuder ett genomtänkt vinsortiment – dessutom med en god bit mat till. Öppet året runt, förstås!

1. Volare – vinbar i Visbys medeltida källarvalv

Till det medeltida huset på Strandvägen kommer Visbyborna själva om kvällen för en charkbricka och ett glas vin. Vinbaren Volare drivs av Natalie Nilsson, sommelier och bofast gotlänning sedan 27 år, som startade Volare eftersom hon själv saknade en riktig vinbar. 

– Idag jobbar jag med min dröm: vin på heltid, konstaterar Natalie.

Vi har fått tips om den ugnsbakade granbarksosten, men även fyrtornsosten som doppas i en slags vindruvsjuice som lagrats på ekfat och blivit som en balsamico. Den som inte blir mätt tar även deras populära lakritsfudge till efterrätt.

– Osten och fudgen är sådant vi inte vågar ändra på eller ta bort från menyn eftersom folk åker hit enbart för att äta just det. Överlag är det många lokalbor som kommer hit, vi har haft fullbokat varje helg under hela hösten, berättar Natalie.

Vinlistan hos Volare är dignar av viner från hela världen, många olika slags bubbel, dessertviner, men även en hel del naturviner. Dessutom erbjuder de vinprovningar och vinkurser för den som vill förkovra sig ännu mer i livets vatten. Här spenderar man enkelt en helkväll bland levande ljus, medeltida källarvalv och en härligt bubblande stämning.

2. Jessens – noga utvalda delikatesser och kvalitetsviner

Hos Familjen Jessens saluhall & bar slår vi oss ned vid fönstret med ett glas vin, ostar och chark och spanar på människorna som strosar längs Visby innerstads paradgata – till saluhallens hemtrevliga sorl i bakgrunden. Saluhallen drivs av de tre bröderna Simon, Jens och Peder som saknade en plats i Visby där man både kunde handla delikatesser av riktigt hög kvalitet – och samtidigt ta ett glas vin. 

Allt du kan köpa i saluhallen kan även avnjutas på plats i den lilla bardelen tillsammans med några väl utvalda kvalitetsviner. Hit kommer du även med fördel för en lunch (vinlunch à la Italia, kanske?) bestående av Saluhallens klassiska fisksoppa eller dagens långkok. Dessutom serveras flera olika lokalproducerade öl, bland annat deras eget som bryggs av Klinte Bryggeri – Sveriges minsta bryggeri – med saluhallen som exklusiv kund.

3. Bageriet – naturviner på glas

Naturvinsfantasten beger sig genast till Bageriet utan att passera gå. Här njuter vi av delikata rätter och ett ultimat läge på Stora torget i Visby med utsikt över kyrkoruinen Sankta Katarina och en och annan torgturist. 

Ett mindre ställe som lockar många lokalbor, vilket bidrar till en avslappnad och livfull stämning. Fokuset ligger på naturviner och många av vinerna går att få per glas. Detta gör Bageriet till ett ypperligt ställe att stanna till vid under er vinbarsweekend. 

4. Lindgården – värdshus, vin och valnötsträd

Vi reser tillbaka till 60-talet med ett besök hos värdshuset Lindgården. Här kan du antingen boka in dig på en riktig middag i salongerna eller göra som vi och ta trappan upp till den mysiga bardelen och “vardagsrummet”, Ginrummet, perfekt en ruggig vår- eller höstkväll. Under sommarmånaderna sippas vinet bäst i valnötsträdets skugga ute på Gingården.

Lindgården har en större vinlista med allt från champagne och rosé till dessertviner och orangea viner från hela världen. Utöver det enorma sortimentet av gin och tonics förstås! Här får du även bra alkoholfria drinkar och, det av många så omtyckta rödvinsalternativet, traubensaft.

5. Bolaget – en fransk smakresa

Ostron, ostar och ortsbor! Restaurangen Bolaget är inte en vinbar per se, men dess franska influenser och det faktum att de är placerade i Systembolagets gamla lokaler i Visby gör stället definitivt värt ett besök. Vid ingången kan du dessutom spana in de gamla vinskåpen från tiden då “systemet” flyttade in här 1955.

Det franska temat till trots satsar Bolaget på lokala råvaror så gott det går. Förutom vinlista och franska delikatesser så finns en egen cocktailmeny för den som vill bredda sina smakvyer. Är du här sommartid är uteserveringen ett måste! 

6. Bakfickan – fisk, skaldjur och vita viner

En opretentiös kväll vid Franska rivieran – så skulle man kunna sammanfatta en kväll hos Bakfickan. I en liten lokal där fiskdisken står i centrum bjuds du på en fransk smakresa. Restaurangen är något av en Visby-klassiker med sina trettio år på nacken och hittas intill Stora torget i Visby.  

Precis som hos Jessens är det fisksoppan som är mest populär här, men även de stekta strömmingarna tillhör restaurangens signaturrätter. Förstås finns även moules frites, ostron, och andra fisk- och skaldjursrätter att botanisera bland. Vinlistan har stort fokus på franska vita viner, och bland bästsäljarna är deras vita Côtes-du-Rhône.