Kultur

Gotland för bokslukaren – på resa i de gotländska författarnas fotspår

Vad har Anna Jansson, Alex Schulman, Mari Jungstedt och Håkan Nesser gemensamt? Två saker: sitt framgångsrika författarskap och sin förkärlek för Gotland. Öns karga landskap och skira ljus har inspirerat konstnärer, författare och artister under århundraden. Här kommer en mini-guide för dig som är sugen på en roadtrip genom det litterära Gotland.

Mari Jungstedts kriminalserie om Anders Knutas

Författaren Mari Jungstedt har totalt gett ut sexton böcker om kriminalkommissarien Anders Knutas. Böckerna utspelar sig på Gotland och alla platser finns i verkligheten, ofta beskrivna in i minsta detalj. “Jag har byggt upp en egen relation till ön under arbetet med böckerna. Jag har fått mitt eget Gotland”, säger Mari i en intervju till Expressen.

Polisstationen där Anders Knutas jobbar ligger i Visby, på en övervuxen stig vid Warfsholm pensionat i Klintehamn möter Martina sin mördare i ”Den inre kretsen” och från den branta klippväggen Högklint söder om Visby hittas en person i boken “Den mörka ängeln”.

Utflyktstips: Ta cykeln från Visby till Högklint för att leta efter trädet där offret hittas i “Den mörka ängeln”. Förutom spektakulära vyer från klinten finns även flera fina grillplatser. 

Den gotländska Pippi Långstrump-idyllen

I och med filmatiseringen av Astrid Lindgrens omåttligt populära böcker om Pippi Långstrump blev Gotland Pippis ö. Förutom Villa Villekulla, som du kan besöka i nöjesparken Kneippbyn, så kan du vandra i Pippis fotspår och upptäcka inspelningsplatserna i Visbys innerstad. 

Besök det söta Klinttorget där Pippi Långstrump går på lina, spana på Allans röda stuga i trappan vid Övre Finngränd, picknicka som Pippi, Tommy och Annika på Kyrkberget och galoppera fram som Lilla Gubben intill ringmuren vid Östergravar. Även om inte Karamellboden är den faktiska godisbutiken som används i filmerna, så är den också värd ett besök för sitt Pippi-tema. För vem behöver inte en ask krumelurpiller i handväskan?

Tips: Hämta ett gratis exemplar av Pippikartan hos Turistbyrån på Donners plats i Visby.

Gotlands största bokhandel och Visbys enda antikvariat

Antikvariat Drotten på S:t Hansgatan 29 i Visby är en antikvitet i sig. Här kan bokslukaren spendera många timmar i smala gångar med schackrutigt golv och böcker travade upp till taket. Antikvariatet har uppemot  40 000 titlar och är det enda antikvarietet i Visbys innerstad.

Och vill du fortsätta din bokshopping går du till Adelsgatan. Här hittar du sedan 1883 bokhandeln Wessman & Pettersson – öns största bokhandel med många författarbesök, boksamtal och signeringar året runt. Letar du efter något som handlar om Gotland är det hit du ska gå. “Det kommer minst en ny bok om Gotland i veckan. Det finns böcker om allt från mejerier till stenbroar, och vi tar in nästan allt”, säger ägaren Roland Salemark i en intervju med Boktugg.

Gotlands tio folkbibliotek – och ett minibibliotek

Från Burgsvik i söder till Fårösund i norr – på Gotland finns totalt tio bibliotek som drivs av Region Gotland och är öppna året runt. Klintehamns bibliotek ryms till exempel i en vacker 1700-talsmiljö i Donnerska huset, medan Slite bibliotek bjuder på mysiga sitthörnor och en knutpunkt för turistinformation. Det största av öns bibliotek är Almedalsbiblioteket i Visby, som även har ett kafé med storslagen utsikt över Almedalsparken.

Missa inte: Minibiblioteket i Lergrav! På en knagglig kalkstensplätt i skogskanten längs vägen mellan Lergravs fiskeläge och Furillen hittar du Gotlands antagligen minsta (och sötaste) bibliotek – i en telefonkiosk.

Gotlandsfödda Anna Janssons deckarserie om Maria Wern

Deckarstjärnan Anna Jansson är född i Visby och har bland annat blivit känd för sin serie om kriminalpolisen Maria Wern. Böckerna utspelar sig på ön och har även filmatiserats med Eva Röse i huvudrollen. 

I Herrviks fiskeläge och grottorna ovanför Östergarns skola börjar till exempel “Pojke försvunnen” och i lusthuset på Tempelkullen i Botaniska trädgården i Visby inleds ”Drömmen förde dej vilse”. Fler tips för dig som vill gå i Maria Werns fotspår.

Fika som Alex Schulman i Rute

Den som lyssnar på Alex & Sigges podcast har knappast undgått att en av Sveriges mest omtalade författare – Alex Schulman – gärna spenderar sina sommarmorgnar på Rute stenugnsbageri på norra Gotland. Och den som besökt nämnda café har med stor sannolikhet även sett honom vid “sitt” bord intill caféets kalkstensvägg. För att citera Alex själv från en intervju i Residence Magazine så är han på caféet “varje morgon från den 10 juni till den 3 augusti, mellan 8 på morgonen och 11 på förmiddagen.”

Missa inte: Pizzakvällarna på Rute stenugnsbageri då surdegspizzor serveras i växthuset – och du har goda chanser till “Alex spotting”.

Upplev Furillens magi à la Håkan Nesser

“Från Manhattan till Furilden” lyder rubriken på Hela Gotlands intervju med Håkan Nesser – en av vårt lands främsta författare som sedan flera år är permanent bosatt ute på Furillen på norra Gotland. Här hämtar han sin inspiration i det karga landskapet. 

Håkans senaste bok “Den sorgsne busschauffören från Alster” utspelar sig i Valleviken, och i “Nortons filosofiska memoarer” får vi följa hans hund Nortons resa från just New York till Gotland. “Ön Furillen är något mindre än Manhattan och den befolkas inte av människor. Den befolkas av kaniner. Huvudsakligen åtminstone” är ett citat ur boken.

Utflyktstips: Ta en tur ut på halvön Furillen och upplev den karga och dramatiska naturen som agerat både författarinspiration och scenografi till många modefotograferingar ute vid exempelvis Fabriken Furillen.

Maria Grund bytte New York och London mot Gotland

En annan författare som valt att byta världsmetropoler mot Gotland är Maria Grund. Efter flera år i både London och New York bosatte hon sig i Eksta på södra Gotland. Även om ön inte nämns med namn i hennes böcker är inspirationen till debutromanen “Dödssynden” om Sanna Berling hämtad härifrån. 

Boken vann Svenska Deckarakademins pris för Årets bästa debut 2020 med motiveringen ”en brutal och traumafylld intrig i ökänd miljö” och har även fått en uppföljare, Dödsdansen. Läs mer om Marias Gotland i Kulturöjns intervju med författaren.