Familj

Att göra på Gotland när det regnar – 11 tips för hela familjen

Gotland må bjuda på Sveriges flest soltimmar, men ibland öppnar sig himlens portar även här. Så vad gör du när regnet öser ned bland raukar och ruiner och hela familjen håller på att gå varandra på nerverna i stugan som hyrts? Här får du tips på 11 saker att göra som passar dig som reser med barn – oavsett årstid.

1. Se en film på bio

Att krypa upp i en mysig biosalong när regnet öser ner är en hit oavsett geografisk plats – och att göra det på en landsortsbiograf på Gotland under lågsäsong är värt upplevelsen i sig. På ön finns dessutom ett helt gäng charmiga biografer i ombyggda lador och bygdegårdar. Några som visar film året runt är Bergmancenter på Fårö, Royhuset i Fårösund, Slitebio i Slite, Hemsegården i Hemse, och Rondo i Klintehamn. 

Utomhusbiografen Savannen i Roma erbjuder dessutom filmvisning under stjärnorna och Östergarns bio i Östergarn har fikapaus i mitten av filmen och ett litet biomuseum. Vill du se senaste Hollywood-produktionen i 3D beger du dig till SF-biografen Biostaden Borgen i Visby där även Folkets Bio Betty finns som visar knattefilm och livesändningar av teatrar och operor.

2. Läs en bok på ett bibliotek

På Gotland finns totalt tio bibliotek som är öppna året runt – från Burgsvik i söder till Fårösund i norr. Det största av dem är Almedalsbiblioteket i Visby, som förutom många aktiviteter och trevliga läs- och skrivhörnor även har ett kafé med panoramautsikt över Almedalen. En god bok och en godare gotländsk saffranspannkaka, anyone?

3. Gå på en teaterföreställning

Ändra narrativet på din Gotlandsvistelse med ett teaterbesök. I en gammal kyrka i Visbys innerstad huserar Länsteatern Gotland, som erbjuder föreställningar året runt. Riksteatern Gotland arrangerar föreställningar som spelas i olika teaterlokaler runt om på ön, några exempel är Rondo i Klintehamn och Hemsegården i Hemse. Under sommaren rullar Romateaterns Teatervagn fram som ett resande teatersällskap med sagor och berättelser för barn att hålla utkik efter. 

4. Besök ett museum

Lär dig allt om Gotlands historia och kulturella arv på Gotlands Museum och Fornsalen i Visby. Här hittar du även igelkottsflickan från stenåldern, vikingaskatter och medeltida rustningar. I Dalhem besöker du Hesselby järnvägsmuseum och tar en tur längs med museijärnvägen med det ångloksdrivna Gotlandståget. I Vamlingbo ligger Naturum som lär dig allt om öns natur och naturhistoria (endast öppet under sommarhalvåret). Veteranbilsmuseet i Vibble bjuder på en gedigen samling bilar från 1907-1970. Och Gotlands Militärhistoriska Museer består egentligen av fem olika museer utspridda över ön, där Gotlands Försvarsmuseum i Tingstäde är störst med både restaurang och butik.

5. Upptäck en grotta

Magiska droppstenar och underjordiska salar kan få vem som helst att glömma en regnig dag. Lummelundagrottan är visserligen bara öppen under den varmare halvan av året (inklusive påsk- och höstlov), men är värd ett besök för dig som är på ön just då. Här har barnen en helt egen grott-tur som du inte ens får följa med på själv – en perfekt ursäkt för att avnjuta en våffla inne i den ombyggda ladan från 1800-talet och botanisera bland gotländskt hantverk och inredning i souvenirbutiken.

6. Åk på kyrksafari

Gotland kallas ibland för “de hundra kyrkornas ö” – och det är precis så många som finns här, varav 92 är från medeltiden. Du behöver med andra ord inte åka långt för att hitta en kyrka på Gotland. Ladda ned appen “100 Kyrkornas Ö” för att hitta kyrkor i närheten, lära dig mer om dem, se tider för gudstjänster och konserter, och få tips på hur du upptäcker kyrkan tillsammans med barn. Även böckerna Kyrkjakten och Kyrklandet är fyllda med inspiration för att förvandla en kyrksafari till ett roligt äventyr för hela familjen.

7. Hoppa bort spring i benen i en trampolinpark

I Fårösund hittar du Gotlands trampolinpark där du kan göra volter, träna på att hoppa trampolin och så kallad tricking. Under helger och lov kan vem som helst boka in sig på ett hopp-pass. Perfekt för både barn och vuxna som behöver bli av med spring i benen!

8. Lek pirat, spela biljard och dart i ett nöjespalats

I utkanten av Visby ligger leklandet Kotteland med allt från bollhav och hoppborg till en hel piratvärld. På övervåningen ligger dessutom Uncle Joe’s Nöjescenter som erbjuder bowling, dart och biljard. Perfekt för dig med barn i olika åldrar som har svårt att enas om en gemensam aktivitet. I Kotteland finns ett kafé med bullar, kakor och mjukglass och Uncle Joe’s restaurang serverar bland annat hamburgare och pizza.

9. Bada i en simhall

Sandstränder och kalkstensbrott i all ära, men kanske är ni inte en familj som älskar kallbad i snålblåst och regn? Inga problem. På Gotland finns nämligen även tre simhallar: Solbergabadet i Visby, Hemsebadet i Hemse och Kustparksbadet i Fårösund. Där kan ni boka in er på ett besök – kanske ett läge att öva på simkunskaperna under mer kontrollerade former?

10. Utmana varandra i olika racketsporter

Kanske är det dags för årets familjeturnering? Hos Visby Racketcenter – även kallat “Sveriges vackraste rackethall” på grund av havsutsikten – kan ni välja mellan badminton, pingis, tennis, padel och pickleball. Strötider går att boka, racketar och bollar finns att hyra på plats. 

11. Klura i ett vetenskapscenter

Gillar familjen kluriga matematiska uppgifter, innovativa tekniska lösningar och häftiga naturvetenskapliga fenomen? I Visby ligger Fenomenalen Science Center som erbjuder just det: en interaktiv upplevelse av naturvetenskap, teknik och matematik. Kul för såväl barn som unga och vuxna.