Gotlands Bryggeri – Hantverksöl från Gotland

Öl i hjärtat av Visby

Om du slår dig ner på en restaurang runtom på Gotland finns det garanterat ett utbud av olika ölsorter från Gotlands Bryggeri. Sedan 1995 har deras hantverk varit inriktat på både tradition och innovation – där deras motto bygger på att brygga öl som de själva vill dricka och som tar avstamp i den gotländska miljön och kulturen.

Gotlands Bryggeri ligger i hjärtat av Visby på S:t Hansgatan, och har varit med och utvecklat hur man ser på hantverksöl i hela landet genom sin kreativitet och bubblande idéer. Med sina två koppar­pannor och tre bryggmästare skapas 22 olika ölsorter och mellan fem och sju nyheter som släpps under året.

– Vi tror att folk precis som vi vill testa nya smaker. Vårt jobb är att utveckla öl som är relevant för säsong, framför allt kopplad till mat, berättar Mikael Mossvall, vd på Gotlands Bryggeri.

Öl med lokala rötter

Mikael tog över som vd från Johan Spendrup i årsskiftet mellan 2017 och 2018, och han betonar att det aldrig varit roligare att göra öl än idag.

– Vi upplever en större nyfikenhet och ett annorlunda köpmönster från konsumenter att testa olika typer av öl som inte fanns för 10 år sedan. Idag när folk går och handlar på systemet har de en korg med fem olika sorters öl, till skillnad från tidigare då man valde en back av samma sort, säger Mikael.

För den som letar efter en öl med lokala rötter är Hazy Bulldog en spännande Amerikansk Pale Ale där malten kommer från Gotland, närmare bestämt Binge gård. Ett samarbete med en lokal maltbonde är ännu ett sätt att få en förståelse för råvaran och det jobb som ligger bakom. – Om man tittar på våra förpackningar och vad som är inuti ser man att det gotländska är väldigt framträdande. Vi är också väldigt noga med att jobba med lokala producenter samt lyfta andra lokala varumärken. Det har vi gjort på bland annat Stockholm Beer and Whisky Festival och Årets Kock 2018, berättar Mikael.

Hantverksölens inspirationskraft

Idag finns det 360 hanverksbryggerier i Sverige. Och Mikael vill inte byta plats med någon av dem. Under hösten samlade bryggeriet till exempel in äpplen från gotlänningarna för att skapa en Farmhouse Ale i samarbete med Halfvede Musteri.

– Vi älskar att vara en del av den gotländska miljön och kulturen som finns här. Den är vår inspirationskraft, säger Mikael.

Idén kring ölen med en krispig äppelsyra föddes från att man historiskt sett brukar säga att ett dåligt spannmålsår genererar ett bra fruktår.

– Det blev mycket skratt. Folk kom med allt från fina äppellådor till papperspåsar, berättar Mikael.  

Bärnstensfärgade nyheter

Gotland är onekligen en plats som skapar mycket inspiration, allt från råvaror till den unika naturen. Det är därför inte särskilt svårt att se framför sig hur en bryggmästare slår sig ner på Stora Torget i kvällssolen och finner inspiration till en ny ölsort som ska avnjutas just på den platsen.

Gotlands Bryggeris nyhet, Wisby Wit, är precis en sådan öl – En hyllning till de första uteserveringarna som under våren börjar poppa upp i Visby. Det är en modern wit med ingredienser som torkade nypon och paradisfrön vilket ger en karaktäristisk svartpepparsmak.

En annan nyhet är Island Bulldog – en populär nykomling på ölmarknaden. Ölen är en smakrik, gotländsk tolkning av New England IPA med lägre alkoholhalt.

För någon som precis har börjat intressera sig för öl är den bärnstensfärgade Wisby Lager det perfekta mötet. – Det är vår roll, att både introducera människor till den spännande öl-världen, men också att erbjuda unika smaker för de som redan har ett stort intresse, avslutar Mikael.

Framtidsvisioner

2019 blir ett spännande år för Gotlands Bryggeri. Till våren 2020 ska ett nytt bryggeri stå klart, precis ovanför hamnen. Bryggeriet ska hjälpa till att stötta kärnverksamheten på S:t Hansgatan, vilket skapar möjligheter att testa och ta ut svängarna ännu mer.

Vill du också uppleva den lokala smaken av öl på Gotland? Under sommaren kan du besöka Bryggerigården på S:t Hansgatan under torsdagar till lördagar mellan klockan 13 och 16. Även under lågsäsong går det att boka visningar av bryggeriet via deras hemsida.