Lilla Bjers – Gårdskrog, butik och odlingar

En ekologisk oas på Gotland

Den ekologiska verksamheten med gårdskrog, butik och egen odling ligger endast sju kilometer från Visby. En oas omgiven av lugnet från landet men ändå med närhet till stan. Det är vad som gör Lilla Bjers till en äkta gotländsk pärla.

2017 firade Lilla Bjers, som betyder det lilla berget på gotländska, 20-årsjubileum i Margareta och Göran Hoas regi. Verksamheten har alltid varit ekologisk, men 2001 blev gården officiellt krav-certifierad och 2012 öppnades gårdskrogen – vilket blev en slags brytpunkt för familjen Hoas.

Idag odlas över 200 sorter av diverse grödor på gården. Vissa är återkommande år efter år såsom jordgubbar, potatis och sparris medan andra testar de sig fram med för att det är roligt. – Citron fuskar vi lite med, men förra året hade vi en skörd med cirka 15 citroner. Rekordet är 100 stycken, berättar Göran och skrattar.

Jorden bidrar till kvalitén på allt som växer på gården

– Alla våra grönsaker får en väldigt lätt, fräsch och god smak. Vi kan väl ta åt oss lite av äran men det är jorden som gör det, säger Göran.

– Plus att de får växa i sin egen takt, utan att vi pressar dem, fyller Margareta i.

Lilla Bjers är på många sätt en året runt-karusell, med egen odling och den lilla gårdsbutiken som har öppet året runt. Om somrarna serveras spännande maträtter på restaurangen med råvaran i fokus. När december nalkas serveras lunch och middag med julens alla smaker och dofter samtidigt som julgransförsäljningen på gården drar i gång. – Menyn varierar hela tiden under säsong, beroende på vilka grönsaker som är bäst för stunden, förklarar Margareta.

Verksamheten har alltid varit ekologisk

En egenodlad matupplevelse

Generellt är det fem- eller trerätters som serveras under kvällarna. På dagen finns även lunch som baseras på dagens skörd. Konceptet utgår från att allt som serveras ska vara 100 procent ekologiskt och egenodlat, i form av avskalad fine dining.

Gästerna kan själva strosa omkring på markerna där grödorna växer, för att sedan bli serverade dessa i restaurangen.

– Det är en stor utmaning för kockarna att utgå från det här konceptet, säger Margareta.

– Men också en stor glädje, fyller Göran i. Kockarna har många knorrar på saker och ting, bland annat har de gjort ett dessertskum på potatis­skal som smakar som vaniljglass. A och o är att det som serveras på tallriken är ”riktig mat”. Dessutom serveras viner från ekologiskt certifierade gårdar i Frankrike och Italien ihop med maten.

Green Table – Ett odlingsnära koncept

Lilla Bjers är hela tiden under utveckling. Som gäst kan du även uppleva Lilla Bjers genom konceptet Green Table, inspirerat av Chef’s Table, och blir då placerade vid ett bord ute i odlingsväxthuset.

– I konceptet ingår det att jag eller Margareta först tar emot gästerna med en fördrink, sen guidar vi och pratar om vilka vi är och vad vi gör. Därefter serveras en trerättersmeny som de äter i växthuset bland grön­sakerna, förklarar Göran.

Denna året runt-pärla med cykelavstånd från Visby har grönskande omgivningar och vacker gårdsmiljö. Här bjuds du in av familjen Hoas med personal att njuta av ekologisk matkultur bland sagolik gotländsk natur.

Kort om gården

Lilla Bjers är en ekologisk verksamhet med restaurang, butik och egna odlingar som ägs och drivs av familjen Hoas och ligger i Västerhejde på Gotland. Gårdens storlek är ca 15 hektar, varav 5 hektar grönsaker och ca 50 hektar skog.