Medeltidsveckan

Ingen annanstans är medeltiden så nära som på Gotland och i Hansestaden Wisby. Här finns över 100 medeltida kyrkor och ruiner. Innerstaden omgärdas av en ringmur med tinnar och torn, gamla gränder och packhus med trappstensgavlar. Denna fantastiskt vackra omgivning blir scenen för Medeltidsveckan som tar dig 700 år bakåt i tiden. Lägger man till medeltida marknader, tornerspel, bågskyttetävlingar, gyckel och ruinföreställningar så blir tidsresan komplett.

Marknad och magi

Medeltidsveckan är för många årets största händelse, och människor vallfärdar över land och rike för att uppleva magin under vecka 32 på Gotland.

Marknaden bjuder på mat och dryck från en annan tid. Vildsvin grillas och pannkakor snurras i luften, och den söta doften från kanderade äpplen och brända mandlar sprider sig över området.

På marknaden kan du även köpa nya hosor eller vadmalskläder, höra hamrandet från svartsmeder som tillverkar verktyg och vapen eller pröva på bågskytte och kast med yxa. Många hantverkare tillverkar och bjuder ut sina varor av trä, silver och skinn och du får gärna pruta om du vågar.

Gyckel, tornerspel och myter

Programmet brukar innehålla upp till 600 evenemang av alla storlekar och slag, det är bara att välja och vraka. Fyll på informationsbanken med spännande kurser och föreläsningar eller roas av sagor, historier, gyckel och musikföreställningar för både vuxna och barn.

På strandgärdet norr om ringmuren kan du uppleva Tornerspelen med vackra hästar och modiga riddare, lata väpnare, en gapig härold och sist men inte minst, skickliga bågskyttar som gör allt för att roa dig. Här utspelas även en medeltida arenashow med nycirkus, väldiga väsen, riddare, hästar, eld och bågskytte. Föreställningen är inspirerad av Gutasagan, svenska medeltida ballader, myter och historia.

Battle of Wisby

Vartannat år arrangerar Medeltidsveckan Battle of Wisby. Flera hundra deltagare från nästan 20 länder kommer då till Gotland för att återskapa slagen i Mästerby och Korsbetningen. Slagen kommenteras av en kunnig ciceron och Battle of Wisby är ett så historiskt korrekt återskapande som modern, historisk forskning kan ge oss.

Boende under Medeltidsveckan

Medeltidsveckan har en egen festivalcamping. Campingen är belägen på Galgberget i norra Visby med både Medeltidsveckans moderna och medeltida del av campingen. I campingbiljetten ingår även Medeltidspasset.

Medeltidspasset

Med medeltidspasset får du tillträde till veckans festivalområden med många gratisscener, marknader och uppträdanden, rabatt på Gotlands Museum och möjlighet att förboka platsbiljett till hela programmet. Pass och biljett kan förbokas online, eller köpas i dörren i mån av plats.

Medeltidspasset tillåter Medeltidsveckan att utvecklas och säkrar att festivalen kan ske år efter år. Eventuellt överskott från verksamheten återinvesteras i stiftelsen, så att den kan behålla personal och locka än mer fantastiska artister, föreläsare, hantverkare och besökare i framtiden.